Nødhjelpskolonne slapp inn i Øst-Ghouta

For første gang siden november har en nødhjelpskolonne sluppet inn i den opprørskontrollerte enklaven Øst-Ghouta utenfor Damaskus. Men kun med hjelp til én by.

Saken oppdateres.

– Dette burde skjedd for lengst, sier Linda Tom fra FN nødhjelpskontor i Damaskus.

FN-kolonnen hadde onsdag med seg mat og annen hjelp til om lag 7.000 mennesker i byen Nashabieh, som ligger knapt 2 mil øst for den syriske hovedstaden. Ifølge FN har den syriske regjeringen kun gitt tillatelse til at det bringes inn nødhjelp til denne ene byen.

Over 250 sivile ble forrige uke drept i massive bombe- og artilleriangrep fra syriske regjeringsstyrker i Øst-Ghouta.

Forstadsområdet har vært beleiret av regjeringsstyrker siden 2013, og de bortimot 400.000 innbyggerne lider under alvorlig mat- og medisinmangel.

– Årets første kolonne fra FN og syriske Røde Halvmåne har krysset fronten inn til Nashabieh i Øst-Ghouta for å levere mat og medisiner til 7.200 mennesker i den beleirede enklaven, het det i en kunngjøring fra kontoret samme dag.

Den syriske regjeringen har ikke gitt tillatelser til nødhjelpskolonner de siste månedene. Samtidig har regimets styrker trappet opp angrepene, noe som har ført til store lidelser for sivilbefolkningen. Bygninger er bombet i stykker, og døde barn, kvinner og eldre er blant dem som de siste ukene er gravd fram fra ruinene.

I tillegg har det vært umulig å evakuere sårede slik at de kan få medisinsk hjelp ved sykehusene i Damaskus, bare noen kilometer borte. Matmangelen i det som tidligere var ett av de viktigste jordbruksområdene ved hovedstaden, har dessuten ført til at mange barn er underernært.

FN har advart mot katastrofale forhold i den opprørskontrollerte enklaven og har også tryglet om en våpenhvile for å gjøre det mulig å bringe inn nødhjelp. Men militæroffensiven har fortsatt som før.

Etter årsskiftet har det dessuten kommet meldinger om at det skal ha blitt brukt klorgass i enkelte av angrepene. Flere innbyggere både i Øst-Ghouta og Idlib-provinsen nordvest i Syria er blitt behandlet for pusteproblemer.

Kolonnen som ankom Nashabieh onsdag, besto av ni lastebiler med mat, medisiner og kosttilskudd.

(©NTB)

På forsiden nå