Etter eget ønske skal prins Henrik bisettes kun med nærmeste familie og noen få venner til stede. Han ønsket å få asken spredt over havet og i slottshagen.

Det blir dermed ingen klassisk statsbegravelse for dronning Margrethes avdøde ektemann. Tidligere biskop i København, Erik Norman Svendsen, skal stå for bisettelsen, som foregår tirsdag 20 februar klokka 11.

Privat bisettelse

Det danske kongehuset gir ingen opplysninger om gjestelisten, og understreker at det var prinsens eget ønske at det skulle bli en privat begivenhet.

– Halvparten av asken skal spres i de danske farvann, den andre halvdelen skal i en urne og settes ned i den private hagen på Fredensborg Slott.

Det vil ikke bli offentlig adgang til stedet der urnen skal plasseres.

Bisettelsen finner sted i Christiansborg Slottskirke på Slotsholmen i København, som vanligvis benyttes når medlemmer av kongefamilien skal døpes, konfirmeres eller bisettes.

Innlagt på sykehus i januar

Prins Henrik ble innlagt på Rigshospitalet i København 28. januar, etter å ha kommet hjem fra ferie i Egypt samme dag. Han ble undersøkt for en godartet svulst i venstre lunge, opplyste det danske hoffet den gang.

Fredag ble det klart at tilstanden hans var blitt alvorlig forverret, og kronprins Frederik avbrøt sitt besøk til vinter-OL i Sør-Korea.

Den øvrige familien samlet seg i helgen rundt sykesengen, og tirsdag ble dronning Margrethes ektemann overført til Fredensborg slott, der han ønsket å tilbringe den siste tiden. Natt til onsdag opplyste det danske hoffet at han hadde gått bort.

Prinsen sovnet stille inn klokken 23.18 tirsdag kveld, med dronning Margrethe og sønnene Frederik og Joachim rundt seg, heter det i en kunngjøring.

En modig og unik mann

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen kaller prins Henrik en modig og unik mann.

– Han turte å sette seg selv og sin person i spill, og han nektet å være en tilskuer i livet. Livet skulle leves og oppleves, skriver han i et minneord.

– Kongefamilien har mistet et anker. Dronning Margrethe har mistet sin innsiktsfulle og varme livsledsager gjennom mer enn et halvt århundre. Danmark har mistet en unik representant, skriver Løkke Rasmussen.

Godt humør

Han minnes videre prins Henriks gode humør og roser samtidig måten kongefamilien har taklet prinsens sykdom på.

– Prinsen bevarte til tross for sin sykdom sitt gode humør til det siste. Det er beundringsverdig hvor fint kongefamilien har taklet og åpent fortalt om den vanskelige tiden de har vært gjennom, skriver Løkke Rasmussen.

– Han mestret på beste vis den danske humor og selvironi. Han brant for finere fransk matlaging, hadde sjarm og sans for poesi, musikk og kunst. Med sitt internasjonale utsyn var han med på å åpne danskenes øyne for verden, skriver Løkke Rasmussen i minneordet.