Søreide lover mer støtte til FNs menneskerettsarbeid

Krigen i Syria, rohingyaenes skjebne, Sør-Sudan og israelske bosetninger blir sentrale tema i FNs menneskerettsråd i år. Norge lover mer støtte. 

Saken oppdateres.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) var mandag på plass da FNs menneskerettighetsråd åpnet årets sesjon i Genève. I den anledning undertegnet hun en fireårsavtale med FNs høykommissær for menneskerettigheter og lovet 150 millioner kroner i støtte for inneværende år, en økning på 20 millioner kroner fra i fjor.

– Menneskerettigheter og demokrati er under stort press i mange deler av verden. Det er derfor viktig at Norge bidrar til å styrke handlingsrommet for FNs høykommissær for menneskerettigheter, både politisk og økonomisk. Vi oppfordrer andre land til å gjøre det samme, sier Søreide.

FNs høykommissær for menneskerettigheter representerer en tydelig og prinsipiell stemme basert på internasjonale normer og rettsstatens prinsipper. Jeg er bekymret for at underfinansiering begrenser FNs arbeid med å påvirke oppfølging av staters forpliktelser på menneskerettighetsområdet, sier hun.

Krigen i Syria blir et sentralt tema i FNs menneskerettsråd de kommende ukene, og det samme blir Myanmars fordrivelse av rohingya-minoriteten og borgerkrigen i Sør-Sudan.

FNs spesialutsending for menneskerettigheter i Myanmar, Yanghee Lee, har slått fast at det er tegn til et folkemord på den muslimske rohingyaminoriteten, og FNs høykommissær for flyktninger har advart de over 700.000 rohingyaene som har flyktet til Bangladesh mot å vende hjem.

I Sør-Sudan står både regjeringsstyrker og opprørere bak systematiske og bestialske overgrep mot sivile, slo en gruppe FN-granskere fast i en rapport i forrige uke.

Rapporten dokumenterer massevoldtekter, ofte av mindreårige. Sivile får øynene stukket ut, blir kastrert og halshogd, går det videre fram av rapporten, som nå skal behandles av FNs menneskerettsråd.

Saudi-Arabias brutale krigføring i Jemen ventes også å bli et tema, og det samme blir Israels ulovlige bosetninger i de okkuperte, palestinske områdene.

FNs menneskerettsråd besluttet i mars 2016 å opprette en database over selskap som har virksomhet i de israelske bosetningene, til sterke protester fra Israel og USA.

Basen inneholder nå 206 selskap, som alle har fått brev fra FNs høykommissær for menneskerettigheter med oppfordring om å trekke seg ut av bosetningene.

Navnene på selskapene blir hemmeligholdt, men Utenriksdepartementet har tidligere opplyst til NTB at de ikke er kjent med at det er norske selskap på listen.

Det norske oljefondet er imidlertid tungt inne i over 30 selskap med virksomhet i israelske bosetninger, blant dem de to israelske storbankene Bank Hapoalim og Bank Leumi, samt Israels største telekomselskap Bezeq og Heidelberg Cement.

(©NTB)

På forsiden nå