Madsen om Walls død: – En veldig stygg historie

- Jeg har ikke lyst til å dele hvordan hun omkom, sier drapstiltalte Peter Madsen.

Saken oppdateres.

Rettssaken mot Madsen åpnet i København byrett torsdag. Han er tiltalt for mishandling og drap på den svenske journalisten Kim Wall.

Torsdag ettermiddag startet han sin forklaring i København byrett, hvor han sitter tiltalt for mishandling og drap på den svenske journalisten Kim Wall. Aktor Jakob Buch-Jepsen ville vite hvorfor Madsen har endret forklaring så mange ganger.

– Det er en veldig, veldig stygg historie, som jeg ikke hadde lyst til å dele. Jeg har ikke lyst til å dele hvordan hun omkom. Jeg visste at hun var død, det eneste jeg hadde lyst til å si var at det sa «en-to-tre-bang» og så var hun ikke mer, svarte Madsen.

Han hevder videre at han har endret forklaring av hensyn til Walls pårørende.

– Jeg vil gjerne skåne verden og hennes familie for det forferdelige som er skjedd, sier han.

Han sier også at han fornektet det som skjedde like etter at han ble reddet. Han sier det «ikke finnes noe verre» enn å seile ut med ubåten med to om bord og ikke komme hjem «med hele besetningen». Når han blir reddet vet han ikke hva han skal gjøre, forklarer han.

– Jeg vet bare at Kim omkom på Nautilus, sier han.

- Psykopatiske trekk

Rettspsykiaterne mener ubåteieren Peter Madsen har psykopatiske trekk og framstår som lite troverdig. Madsen avviser at han drepte Kim Wall.

Aktor Jakob Buch-Jepsen brukte formiddagen til å gi en oversikt over saken og bevisene.

Han leste blant annet fra den rettspsykiatriske rapporten.

– Samlet sett er det snakk om en velbegavet mann uten tegn på psykose. Personlighetsmessig er han svært avvikende, med primært narsissistiske og psykopatiske trekk, heter det.

Ifølge de sakkyndige framstår tiltalte som seksuelt pervers og dessuten lite troverdig.

Funn på Madsens datamaskin viste at han hadde gjort nettsøk om tortur og halshogging, ifølge aktoratet, og han hadde en lengre tekst om grov seksuell mishandling av kvinner.

Madsen erkjente straffskyld for likskjending, men avviser at han mishandlet og drepte Wall.

– Indisier

Hans forsvarer Betina Hald Engmark hevdet torsdag at påtalemyndigheten kun sitter på indisier mot Madsen og mener aktoratets presentasjon av saken ikke var nøytral, men framsto som en prosedyre.

– Det er viktig å understreke at det bare er de forklaringene og de dokumentene som legges fram i rettssalen, som retten skal ta stilling til. Vi må glemme det som blir skrevet i pressen, sa forsvareren.

Madsens forsvarer Betina Hald Engmark opplyste til retten at hennes klient nekter skyld for drap og for å ha utsatt Wall for seksuell mishandling. Men han innrømmer likskjending.  Foto: NTB scanpix

 

Aktoratet mener Madsen hadde planlagt å mishandle å drepe Wall, som ble med Madsen om bord i ubåten hans Nautilus for å skrive en reportasje.

– Jeg er i live, forresten. Men vi er på vei ned, skrev journalisten Kim Wall i en tekstmelding til kjæresten like før hun forsvant.

Tekstmeldingene, som er skrevet på engelsk, ble vist fram for retten. Hun forteller at Madsen hadde tatt med kaffe og kjeks.

– Jeg elsker deg!!! skriver hun også, melder den danske avisen BT.

De fire tekstmeldingene fra 10. august i fjor er siste livstegn fra 30-åringen. Dagen etter sank ubåten. Madsen ble reddet i land, mens Wall var forsvunnet. Halvannen uke senere ble torsoen av kvinnen funnet i strandkanten. I månedene som fulgte dukket flere likdeler opp.

Foreldrene til stede

Kim Walls foreldre, Ingrid og Joachim, var til stede i retten torsdag, og fulgte med mens tiltalen ble lest opp og aktoratet presenterte grufulle detaljer fra saken. En del bilder blir ikke vist til alle, kun til aktørene, av etiske hensyn, forklarte Buch-Jepsen.

Madsen var iført en svart t-skjorte, blå bukse og briller. Han beskrives som uttrykksløs idet tiltalen mot ham leses opp.

Ifølge denne ble Wall bundet og mishandlet, også seksuelt. Etter at hun ble drept, ble liket partert og de ulike kroppsdelene festet til rørdeler som skulle sørge for at de ville synke når de ble kastet i vannet. Påtalemyndigheten mener Madsen planla drapet, og viser til at han hadde med seg utstyr som sag, rør, kniv og en spiss skrutrekker om bord i båten.

Dersom Madsen kjennes skyldig, krever påtalemyndigheten primært fengsel på livstid, sekundært forvaring.

Livsvarig fengsel er i utgangspunktet uten tidsbegrensning, men man kan bli benådet tidligst etter 12 år. Påtalemyndigheten krever også erstatning til Kim Walls pårørende og at ubåten UC3 Nautilus destrueres.

På forsiden nå