Helgens store samtaleemne rundt om i de russiske hjem var slett ikke søndagens valg, men myndighetenes kampanje for å drepe løshunder og -katter i byer som skal være vertskap for sommerens fotball-VM fra 14. juni til 15. juli.

Et døgn etter at Politiken hadde besøkt hjemmesiden «Stopp blodige FIFA 2018», hadde ytterligere 200 000 skrevet under på en protest mot planene, slik at over 2 millioner nå krever at den russiske regjeringen avbryter tiltaket.

– Vi ber ikke om mye. Bare at dere gjør som andre land, slik at vi ikke får et blodbad, står det i protesten.

Her henvises det også til at pengene – rundt 15 millioner norske kroner – i stedet kunne brukes til å fange dyrene og oppbevare dem i pensjonater.

Det hele begynte i vinter, da dyrevernsaktivisten Jekaterina Dmitrijeva oppdaget at de 11 VM-byene hadde begynt å legge ut anbud over jobben med å fange løshunder. Det gikk frem at problemet med herreløse dyr skulle «løses», og man brukte ord som «eutanasi», «likvidere» og «kadavre».

– Det dreier seg om enorme pengesummer, har Jekaterina Dmitrijeva sagt til russiske medier.

– Bare i Jekaterinburg er det budsjettert med ca. 4,5 millioner kroner. For det beløpet kunne de fange, sterilisere, vaksinere og oppbevare disse dyrene. Men de foretrekker å drepe dem.

Hun fikk øye på anbudene like etter at idrettsminister Pavel Kolobov hadde forsikret parlamentet om at «regjeringen ville unngå alle handlinger som kunne provosere en negativ reaksjon i massemedia og presenteres som brutal behandling av dyr».

Visestatsminister Vitalilj Mutko holdt også et møte 7. februar, som Jekaterina Dmitrijeva deltok i. Han sa ifølge henne at problemet med brutal behandling av dyr var løst.

Da hun viste Mutko kopier av de mange anbudene, virket han overrasket. I referatet står det at Mutko ville beordre lokale myndigheter til å «anvende humane metoder i kontrollen med herreløse dyr».

Samme dag som hun mottok møtereferatet, oppdaget hun et nytt anbud i Volgograd, selv om byens viseguvernør til og med hadde deltatt på møtet.

– Kynismen er sjokkerende, var kommentaren hennes.