Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen sier at den danske regjeringen forbereder tiltak mot Russland etter nervegiftattentatet mot en tidligere russisk spion i Storbritannia.

Torsdag ble EUs ledere enige om å skjerpe en uttalelse om nervegiftattentatet mot en tidligere russisk spion i Storbritannia, samt å hente hjem EU-ambassadøren fra Russland for konsultasjon i Brussel.

– Vi har brukt mye tid på å diskutere hvordan landene kan følge opp dette. Og vi har en ambisjon om å følge det opp i Danmark, sier den danske statsministeren.

– Fremgangsmåten vil være at utenriksministeren nå, etter at jeg har brifet ham, konsulterer det utenrikspolitiske utvalget om innholdet i våre drøftelser. Så vil regjeringen i løpet av de kommende dagene ta en presis stilling til hvordan Danmark kan støtte opp om linja som ble lagt ned torsdag kveld, sier Lars Løkke Rasmussen.

Danmarksutenriksminister, Anders Samuelsen, orienterte det danske parlamentets utenrikspolitiske utvalg fredag formiddag.

– Vi står i en helt vill situasjon, sa utenriksministeren etter møtet.

En lang rekke muligheter

– En nervegift som er utviklet i Russland og som skulle være under russisk kontroll og kun russisk kontroll blir brukt i et annet land i et forsøk på å ta livet av andre mennesker uten å ta hensyn til omgivelsene i en engelsk by. Forestill dere at man har en lignende situasjon i Danmark. Det er helt usedvanlig, og krever selvfølgelig et svar, sa Anders Samuelsen.

Han ville imidlertid ikke gå nærmere inn på hva slags konkrete tiltak den danske regjeringen eventuelt vil ta.

– Det er en lang rekke muligheter som er tilgjengelige, og disse skal vi ta stilling til i løpet av den kommende tiden. Jeg er glad for at jeg har fått orientere utvalget i dag, hvor jeg følte at vi fikk bred støtte til å finne en riktig respons på dette, sier utenriksministeren.

Anders Samuelsen påpekte dessuten at Danmark potensielt kan ta såkalte «unilaterale skritt», som innebærer at Danmark innfører egne tiltak mot Russland, uavhengig av de andre europeiske landene. Samuelsen understreker imidlertid at det ikke betyr at Danmark står alene.

– Det er ikke snakk om at Danmark kommer til å gå alene. Vi kommer til å gjøre dette sammen med andre land. Det er ikke sikkert at landene kommer til å reagere på samme måte, men vi kan komme i en situasjon hvor vi unilateralt tar en beslutning i samråd med andre land, sier Samuelsen.

Fredag svarte Danmarks statsminister på spørsmål om hvorvidt det kan bli aktuelt å hente hjem danske diplomater som er utstasjonert i Russland.

– Det er et av virkemidlene som var gjenstand for diskusjon torsdag. Det er imidlertid ikke noe som man bare gjør. Jeg er glad for at teksten har blitt skjerpet, og at alle 28 land (EU-land, red.anm.) så klart tar avstand fra det som har skjedd, og at vi deler Storbritannias vurdering om at dette etter all sannsynlighet er knyttet opp mot Russland, sa Lars Løkke Rasmussen.

Han slår videre fast at den danske regjeringen kommer til å ta ytterligere skritt overfor Russland.

– Regjeringen vil over de kommende dagene ta stilling til hvordan – ikke om – Danmark kan yte et bidrag, sa Lars Løkke Rasmussen.

EU støtter Storbritannia

I forkant av toppmøtet hadde EU sett seg nøyd med å uttale at man tok det «ekstremt seriøst» at Storbritannia vurderer at det er den russiske staten som står bak nervegiftattentatet mot den tidligere russiske spionen Sergei Skripal og hans datter i den engelske byen Salisbury.

Etter torsdagens møter med Storbritannias statsminister Theresa May har EU-lederne skjerpet språkbruken, slik at det er helt klart at EUs stats- og regjeringsledere «er enig i» den britiske regjeringens vurdering av at det høyst sannsynlig er Russland som står ansvarlig for Salisbury-attentatet, og at det ikke er noen annen sannsynlig forklaring.

Enkelte EU-land, deriblant Bulgaria og Hellas, har imidlertid vært motvillige til å skjerpe retorikken mot Russland.

Utover Danmark vurderer minst fem andre EU-land – Frankrike, Polen, Estland, Latvia og Litauen – å utvise russiske diplomater for å utvise solidaritet med Storbritannia, ifølge den britiske avisa Financial Times.