Trump advarer Russland: - Gjør dere klare

Donald Trump advarer Russland og sier USA kommer til å skyte raketter mot Syria. Russland har truet med gjengjeldelse mot amerikanske styrker.

President Donald Trump varsler missilangrep mot Syria.   Foto: AP / NTB scanpix

Saken oppdateres.

– Russland lover å skyte ned alle missiler som avfyres mot Syria. Gjør dere klare, Russland, for de vil komme, fine og nye og «smarte», skrev Trump på Twitter onsdag.

– Dere burde ikke være allierte med et gassdrepende dyr som dreper sine egne folk og nyter det, skrev presidenten. «Dyret» er en henvisning til Syrias president Bashar al-Assad.

Russlands president Vladimir Putin.   Foto: AP/NTB scanpix

 

USA og andre vestlige land har anklaget Assads styrker – som er alliert med Russland – for å ha brukt giftgass mot sivile i byen Douma i Øst-Ghouta. Regjeringen i Syria avviser anklagene.

Ambassadør-trussel

– Amerikanske missiler bør rettes mot terrorister og ikke mot den legitime regjeringen i Syria, svarte Russlands utenriksdepartement kort etter Trumps Twitter-meldinger.

Dagen før truet Russlands ambassadør i Libanon med å skyte ned amerikanske raketter som sendes mot Syria.

– Hvis amerikanerne angriper, vil missilene bli skutt ned, sa Aleksander Zasypkin i et intervju med TV-kanalen til militsgruppa Hizbollah.

Han sa det også at vil bli rettet angrep mot stedene hvor rakettene skytes opp. Det russiske forsvaret kom med en lignende advarsel i midten av mars.

Zasypkin la til at muligheten for sammenstøt bør unngås, og at Russland derfor er rede til forhandlinger.

– Verre enn den kalde krigen

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er 500 syriske pasienter blitt behandlet etter lørdagens angrep i den opprørskontrollerte byen Douma nær Damaskus. De 500 har vist tegn til symptomer som følge av et kjemisk angrep, opplyser WHO.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov har tidligere hevdet at russiske eksperter ikke har funnet tegn til noe kjemisk angrep i Douma.

Donald Trump hevdet onsdag på Twitter at forholdet mellom USA og Russland nå er det dårligste noensinne.

– Vårt forhold til Russland er verre nå enn det noen gang har vært, og det inkluderer den kalde krigen.

– Det er ingen grunn til dette. Russland trenger at vi hjelper dem med økonomien, noe det ville vært veldig enkelt å gjøre, og vi trenger at alle nasjoner jobber sammen. Stopp våpenkappløpet? skrev presidenten videre.

– Truer freden

Regjeringen i Syria mener Trump med sin Twitter-advarsel truer internasjonal fred og sikkerhet.

– Vi er ikke overrasket over denne uansvarlige eskaleringen fra et regime som det i USA, heter et i en uttalelse fra landets utenriksdepartement.

Både russiske og vestlige analytikere mener USA og Russland – verdens to største atommakter – legger stor vekt å unngå direkte sammenstøt. Men den tidligere russiske generalen Vladimir Sjamanov hevdet tirsdag at et amerikansk angrep på Syria kan utløse russisk gjengjeldelse.

I et TV-intervju sa Sjamanov at Russland kan angripe amerikanske marineskip og fly, men at bruk av atomvåpen var «lite sannsynlig».

Den tidligere britiske generalen og forsvarstoppen Richard Barrons tolker Russlands ambassadør i Libanon i samme retning. Barrons mener Zasypkin i praksis har truet med å senke skip og ubåter og skyte ned fly – dersom de brukes i et rakettangrep på Syria.

– Det er krig, sier Barrons til kringkasteren BBC.

På forsiden nå