Nei, dette er ikke en såkallt click-bait-tittel. En fersk undersøkelse foretatt av det fakta -og informasjonsbaserte nettstedet yougov.us avslørte nylig at hele en tredjedel av amerikanske ungdommer mellom 18 til 24 år (såkalte millennials), tror eller er tilbøyelig til å tro at jorda er flat, skriver nettstedet i en pressemelding. Og de som er sterkest i denne troen er de som ser seg selv som «veldig religiøse».

Flat jord - teorien blomstrer på internett

Disse funnene betyr ikke nødvendigvis ny rekruttering til «flat jord»-teorien som i løpet av de siste årene har vokst fram via nettsteder som Faceboo, YouTube og  Twitter, men at disse er mer tilbøyelige til å tvile på at jorda er rund.

En tredjedel av unge mennesker mellom 18 og 24 år er forvirret over fakta om at jorden er rund ( engelsk tekst)

I denne gruppen var det kun fire prosent som fullt og helt tror at jorden er flat. Ni prosent uttalte at de tidligere alltid har trodd at jorden er rund, men at de i den siste tiden hadde begynt å tvile på dette. De øvrige uttrykte usikkerhet om begge «teoriene».

The Flat Earth Society

Flat-jord-filosofien (som den gjerne kalles) har eksistert siden Pythagoras lanserte tanken om at den muligens var rund i år 500 f.k.

Pythagoras: Gresk filosof, mystiker og matematiker. Født ca. 580 f.Kr. på Samos.

Siden Samuel Shenton dannet The Flat Earth Society i 1955 der han argumenterte for at jorda faktisk er flat, så har dette samfunnet fått stadig flere medlemmer og vært utgangspunkt for en rekke lignende interesseorganisasjoner verden over. Medlemmene er gjerne svært aktive i å poste videoer og foruminnlegg der de argumenterer for at jorden er flat.

Størst andel av flat jord-tilhengere blant kreasjonister

Det finnes ingen offisielle tall hvor mange som tror på flat jord teorien. Men undersøkelsen til YouGov-panelet avslørte at det på en flat jord -konferanse i USA i fjor, kom litt over 500 mennesker. Disse menneskene er svært aktive på internett og har i løpet av de siste par årene overbevist stadig flere mennesker at deres «teori» er riktig.

Den mest vektige delen av de som var tilbøyelig til å tro at jorden er flat, var de som så på seg selv som svært religiøse. Hele 52 prosent av alle som tror at jorda er flat er dypt troende. Og nesten utelukkende kristne.

Oppfatningen til disse gruppene om at jorda er flat har sammenheng med oppblomstringen av kreasjonismen i USA de senere årene, skriver YouGov.

Verdens ende: Kobberstikk av Albrecht Dürer (1494-1528).

Heliosentrisk forvirring

Forskere på sosialantropologi avslørte så tidlig som i 1999 at hele 18 prosent av alle amerikanere (på det tidspunktet) trodde at sola gikk i bane rundt jorda (og ikke motsatt, som er tilfelle). Også britene og tyskerne var like heliosentrisk forvirret viser spørreundersøkelser i samme tidsrom.

Et fellestrekk for de som tror at jorda er flat er gjerne at de har en grunnleggende skepsis til vitenskap og empiriske bevis.