Frankrike: – Russerne ble advart

BEIRUT: Den franske forsvarsministeren sier russerne fikk beskjed om rakettangrepene mot Syria tidlig i morges, melder regionale medier i Midtøsten.

Demonstrasjoner i Damaskus mot rakettangrepene.  Foto: HASSAN AMMAR, SCANPIX

Saken oppdateres.

Det var klokka fire i natt, lokal tid, at Frankrike, Storbritannia og USA satte i gang et felles rakett-angrep mot Damaskus-området i Syria. Det stiger røyk fra den nordlige og østlige delen av den syriske hovedstaden, skriver Aftenbladet.

Les også: Søreide: – Norge forstår Syria-angrepet

General Joseph Dunford i Washington sier, ifølge det franske nyhetsbyrået AFP, at et lager for kjemiske våpen, en militær kommandosentral og et forskningssenter var målene for angrepet. Lageret i Homs og de to siste målene i Damaskus-området.

Les også: USA, Frankrike og Storbritannia med felles angrep i Syria

Syriske medier melder at det ble satt i gang motangrep øyeblikkelig, men såvidt Aftenbladet vet, er ingen av rakettene blitt skutt ned.

Den amerikanske forsvarsministeren Jim Mattis, sier at «det har vært et hardt og presist angrep».

– Vi kan ikke godta en normalisering av bruken av kjemiske våpen, sier den franske presidenten Emmanuel Macron i en kommentar etter angrepet.

LES OGSÅ: Stoltenberg støtter Syria-angrep

Det var i går at russerne pekte ut Storbritannia som den skyldige bak det påståtte giftangrepet i byen Douma ved Damaskus for en uke siden. Før det har både britiske, franske og amerikanske medier pekt ut al-Assad-regimet som ansvarlig, ved hjelp av deres egne etterretningskilder.

I Syria er nattens angrep møtt med demonstrasjoner i morgentimene. Folk vifter med flagger, kjører rundt i ring rundt plasser og torg og tuter med bilhorn.

Les også: Russland kaller inn til hastemøte i FNs sikkerhetsråd

Les også: Syriske medier: Angrepene er brudd på internasjonal lov

Fakta om angrepet mot Syria
  • Angrepet ble utført av USA, Storbritannia og Frankrike natt til lørdag 14. april, én uke etter at det ble meldt om et kjemisk angrep i Douma utenfor Damaskus.
  • Det var blant annet rettet mot lagre for kjemiske våpen og et forskningssenter for utvikling av kjemiske våpen, ifølge USAs forsvarsdepartement.
  • Russland har oppgitt at det ble skutt 103 missiler, både fra sjøen og luften, men at 71 av dem ble skutt ned av det syriske rakettforsvaret før de nådde sine mål, og at de kun førte til mindre skader på syriske militæranlegg.
  • Ingen er meldt drept i angrepet. Russland sier at ingen sivile eller soldater er meldt drept eller såret. En syrisk militær kilde har oppgitt at seks soldater ble såret.
  • Disse har uttrykt støtte til angrepet: NATO, EU, Tyskland, Israel, Tyrkia, Danmark, Canada og Japan. Norge har uttrykt forståelse for angrepet.
  • Disse har fordømt angrepet: Syria, Russland, Iran og libanesiske Hizbollah.
  • Både USA og Frankrike har sagt at de har bevis for at Assad-regimet sto bak det angivelige kjemiske angrepet mot Douma, mens Russland har sagt at landet har bevis for at angrepet var iscenesatt av Storbritannia og Hvite hjelmer.
  • FNs generalsekretær António Guterres har bedt alle land vise tilbakeholdenhet slik at krigen i Syria ikke trappes opp, men han har ikke tatt direkte stilling til det vestlige angrepet.
  • Russland har innkalt til hastemøte i FNs sikkerhetsråd.
  • Kilde: NTB, AFP, AP, DPA, Ritzau
På forsiden nå