25 år gamle Alek Minassian var ikke en kjenning av politiet før han pløyde inn i en folkemengde i den canadiske byen mandag. Politiet mener angrepet utvilsomt var en bevisst handling, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Størsteparten av de drepte er kvinner mellom 20 og 80 år, sier politiet, som ikke har oppgitt noe tall. Det første offeret som er identifisert, er Anne Marie D'Amico, som jobbet for investeringsfirmaet Invesco. Ifølge en tjenestemann i utenriksdepartementet var to av ofrene sørkoreanere mens en annen var fra Jordan. Ytterligere 14 ble skadd i angrepet.

Det er uklart hvilket motiv Minassian hadde for plutselig å styre varebilen inn i menneskemengden på et fortau fullt av fotgjengere i Toronto mandag ettermiddag. Politiet vektlegger at det ikke er funnet en kobling til terror eller at angrepet utgjør en trussel mot nasjonal sikkerhet.

Ifølge sjefetterforsker Graham Gibson i Toronto delte Minassian flere «kryptiske» meldinger på Facebook kun minutter før han satte seg i bilen. I ett av innleggene hyllet han 22 år gamle Elliot Rodger som drepte seks mennesker og til slutt seg selv California i 2014.

Minassian bodde sammen med faren i Toronto-forstaden Richmond Hill og har vært student ved Seneca College. Medstudenter har beskrevet ham som en sosialt utilpass einstøing. I 2009 uttalte Minassians mor til en lokal avis at sønnen led av Aspergers syndrom, en type autisme, da hun protesterte mot kutt i støtten for mentale helseplager.

Tirsdag ble Minassian siktet for ti overlagte drap og tretten drapsforsøk.