Straffetoll. USAs president, Donald Trump, innførte i mars straffetoll på importert stål. EU er i første omgang ikke berørt, men med mindre unntaket blir permanent vil EU snart innføre straffetoll på amerikanske varer som bourbon og Harley-Davidson-motorsykler. En reell handelskrig over Atlanteren kan kanskje unngås, men slagsmålet stikker dypere enn stålsaken. Trump har også klaget over tyske biler. Hvorfor ser man aldri en Chevrolet i Berlin, når det er massevis av Mercedes-er i Washington, spør presidenten. Spørsmålet er om det finnes en fremtid for frihandelsavtalen TTIP, som ble forhandlet frem under president Barack Obama.

Make our planet green again

Klima. Donald Trump sa i fjor farvel til den internasjonale klimaavtalen fra Paris, som han mener legger uforholdsmessige store byrder på USA. Europeerne har på sin side blankt avvist nye forhandlinger og fortsetter langs det avtalte sporet. President Emmanuel Macron gikk i sin valgkamp direkte i rette med Trump med et ordspill på hans berømte slagord: Make our planet green again. Siden har Frankrikes president prøvd å lokke Trump tilbake til avtalen, og enkelte ganger har det hørtes ut som om den amerikanske presidenten vurderer det. Til syvende og sist ser imidlertid EU ut til å ha erkjent at USA ikke kommer tilbake til avtalen i Trumps tid.

Diplomatisk brobygging om Iran

Iran. Donald Trump har truet med å rive i stykker avtalen om å bremse Irans atomprogram, mens europeerne vil bevare den. EUs og USAs diplomater har i månedsvis forhandlet bak scenen, og nærmer seg ifølge New York Times et kompromiss. Tilleggsavtaler skal imøtekomme Trumps bekymring ved Irans rakettprogram og involvering i regionale konflikter. Partene er imidlertid fortsatt uenige om hvordan eventuelt nye sanksjoner skal tre i kraft. Og europeerne vil ha garantier for at den uforutsigbare Trump ikke river teppet vekk under de nye avtalene. Diplomatene er ferdige – nå skal politikerne hamre inn de siste spikerne.