Hyllet drepte journalister på Verdens pressefrihetsdag 

Afghanistans journalister ble hyllet for sitt mot under Verdens pressefrihetsdag, få dager etter at ti av landets journalister ble drept mens de var på jobb.

Saken oppdateres.

I Kabul ble dagen markert med både sorg og heder til de mange journalistene som ifølge Amnesty International må tåle trusler, trakassering og vold når de gjør jobben sin.

– Afghanistans journalister er blant de modigste i verden, sier Omar Waraich, direktør for Amnesty International i Sør-Asia, i forbindelse med torsdagens markering.

Mandag ble ti journalister drept i Afghanistan, ni av dem i et selvmordsangrep som var rettet direkte mot pressekorpset i den afghanske hovedstaden. Blant dem var AFPs sjeffotograf i Kabul, Shah Marai og journalister fra blant annet Tolo News, 1TV og Radio Free Europe. Samme dag ble en afghansk BBC-journalist drept øst i landet.

Redaktøren for 1TV, Abdullah Khenjani, sier at pressefrihetsdagen er en sørgedag for den afghanske kanalen etter at den mistet en reporter og en kameramann.

– Denne dagen minner oss om hvor vanskelig det siste året har vært, spesielt når vi ser de tomme stolene i nyhetsredaksjonen, sier han.

Den private TV-kanalen fikk store skader da en lastebilbombe eksploderte i Kabul og tok livet av rundt 150 mennesker i mai i fjor. Men etter få timer var nyhetssendingene tilbake på lufta.

Afghanistan ble i fjor rangert som det tredje farligste landet i verden å være journalist i. Reportere uten grenser (RSF) har siden 2016 registrert drap på 34 journalister i landet.

Samme dag som de ti afghanske journalistene ble drept, ble en filippinsk radiojournalist, Edmund Sestoto, skutt i byen Dumaguete sør på Filippinene. Han døde tirsdag, ifølge Human Rights Watch.

De blodigste angrepene mot pressen de siste ti årene har skjedd i Afghanistan, Ecuador, Frankrike, Pakistan, Nigeria, Irak, Filippinene, ifølge RSF.

Til sammen ble 50 journalister drept i verden i 2017. Det er det laveste antallet på 14 år. Men ifølge RSF bidrar det politiske klimaet i verden, med mye hatretorikk mot pressen, til å gjøre journalistenes jobb enda vanskeligere.

De siste månedene har også Europa opplevd at journalister er blitt drept, etter alt å dømme i forbindelse med jobben de gjorde.

På Malta ble Daphne Caruana Galizia drept av en kraftig bilbombe mens hun kjørte bilen sin i november i fjor. Hun hadde blant annet anklaget regjeringsmedlemmer for korrupsjon.

Så sent som i februar i år ble gravejournalisten Jan Kuciak og hans kjæreste funnet drept i Slovakia. Han jobbet med en sak som handlet om korrupsjon og italiensk mafia. Saken førte til at Slovakias regjering gikk av i mars.


(©NTB)

På forsiden nå