Amerikanere løslatt fra Nord-Korea takker Trump for hjelpen

De tre amerikanerne som onsdag ble løslatt fra Nord-Korea, takker president Donald Trump og utenriksminister Mike Pompeo for innsatsen de har lagt ned.

En TV-skjerm med bilder av de tre amerikanerne Kim Dong-chul (t.v.), Kim Sang-duk og Kim Hak-song (t.h.) på en jernbanestasjon i Sør-Koreas hovedstad Seoul.   Foto: AP/NTB scanpix

Saken oppdateres.

Klokken 2 natt til torsdag lokal tid lander de tre løslatte amerikanerne sammen med Pompeo på flybasen Joint Base Andrews i delstaten Maryland. Der vil Trump stå klar til å ta imot dem.

– Ser fram til å hilse på gislene (ikke lenger) klokken 2, skriver presidenten på Twitter.

Takker venner og familie

De tre amerikanerne ser ut til å være ved god helse, ifølge presidenten. Mennene har gått sammen om en skriftlig uttalelse til pressen.

– Vi ønsker å uttrykke vår dype takknemlighet til den amerikanske regjeringen, president Trump, utenriksminister Pompeo og det amerikanske folk for at de har brakt oss hjem. Vi takker Gud og alle våre familiemedlemmer og venner som ba for at vi skulle komme hjem. Gud velsigne USA, det beste landet i verden, heter det i uttalelsen.

Tiltalt for spionasje

Kim Hak-song arbeidet ved Det vitenskapelige og teknologiske universitetet i Pyongyang (PUST) og ble pågrepet ved en jernbanestasjon i den nordkoreanske hovedstaden i mai 2017, mistenkt for å ha utført «fiendtlige handlinger» mot det nordkoreanske regimet.

Kim Sang-duk, også kalt Tony Kim, ble pågrepet i april 2017 ved hovedflyplassen i Pyongyang. Også han hadde undervist ved PUST.

Kim Dong-chul, en amerikansk forretningsmann i 60-årene som er født i Sør-Korea, ble pågrepet i november 2015 og dømt til ti års hardt arbeid i Nord-Korea etter å ha blitt tiltalt for angivelig spionasje.

På forsiden nå