Nord-Korea varsler demontering av atomanlegg

Nord-Korea planlegger en seremoni for å legge ned et anlegg for atomprøvesprengninger senere i mai, melder det statlige nyhetsbyrået KCNA.

9. mai møttes Nord-Koreas leder Kim Jong Un med USAs utenriksminister Mike Pompeo.  Foto: AP

Saken oppdateres.

– En seremoni for å rive ned atomtestanlegget er nå planlagt mellom 23. og 25. mai, avhengig av værforholdet, heter det i nyhetsmeldingen, som viser til en uttalelse fra utenriksdepartementet i Pyongyang.

- Tekniske skritt

Utenlandske medier blir invitert til å delta på seremonien, der det ifølge KCNA skal foretas "tekniske skritt" for å starte nedleggingsprosessen. Det er foreløpig uklart hva konkret seremonien innebærer, og det kommer ikke fram av de første meldingene om det dreier seg om anlegget i Punggye-ri.

Les også: Pompeo: USA håper Nord-Korea kan bli «nær partner»

Dette anlegget, som er Nord-Koreas mest brukte for atomprøvesprengninger, har Kim Jong-un tidligere lovet å slutte å bruke. Geologer mener anlegget uansett er i ferd med å bryte sammen, kom det fram i en rapport fra Kinas universitet for vitenskap og teknologi i slutten av april.

USA-møte

Dette skyldes trolig atomprøvesprengningen Nord-Korea gjennomførte 3. september i fjor, som utløste et jordskjelv med en styrke på 6,3. Det skal ha fått flere tunneler i anlegget til delvis å kollapse.

USAs president Donald Trump skal etter planen møte Nord-Koreas leder Kim Jong-un i Singapore 12. juni.

Les også: Kim kaller Trump-møte historisk mulighet

På forsiden nå