Helsemyndighetene i Gaza:

52 palestinere drept av israelske soldater

Antall palestinere drept av israelske soldater under mandagens demonstrasjoner har steget til 52. Åtte var barn under 16 år, ifølge palestinernes FN-utsending.

En eldre palestinsk mann er en av mange skadet av israelske soldater under den dødlige protestmasrjen mandag.  Foto: NTB Scanpix

Saken oppdateres.

– Vi fordømmer på det sterkeste disse grusomhetene begått av israelske okkupasjonsstyrker og deres massive bruk av makt mot sivile som har utøvd sin rett til å demonstrere fredfullt – og de har demonstrert fredfullt, sa palestinernes FN-ambassadør Riyad Mansour mandag ettermiddag.

Helsedepartementet på Gazastripen opplyser at antall drepte palestinere har steget til 52. Videre er 2.238 såret, over 770 av dem av skudd, skriver Haaretz.

Over 500 såret, minst 52 drept

Dermed ble mandagen, samme dag som Israel og USA feiret åpningen av den nye amerikanske ambassaden i Jerusalem, den blodigste dagen på Gazastripen siden 2014-krigen med Israel.

Israel argumenterer med at det forsvarer landets grenser og anklager Hamas, som styrer Gazastripen, for å bruke demonstrasjonene som bakteppe for å utføre angrep.

Den israelske hæren (IDF) anslår at rundt 40.000 palestinere deltok i mandagens demonstrasjoner.

Blant de drepte er en 14 år gammel gutt, opplyser helsemyndighetene på Gazastripen.

Over 500 andre demonstranter er såret, mange av dem etter å ha blitt truffet av skarpe skudd på flere hundre meters hold.

Palestinerne på Gazastripen har siden slutten av mars gjennomført ukentlige demonstrasjoner mot israelsk okkupasjon og USAs beslutning om å flytte sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem. Dødstallet mandag er det høyeste i løpet av én dag så langt.

Rundt 80 palestinere er drept de siste ukene, de aller fleste etter å ha blitt skutt under demonstrasjoner langs grensa. Blant de drepte er flere barn og to pressefotografer.

Vil gi soldatene medalje

Over 2.000 palestinere er truffet av skudd under demonstrasjonene, og mange av dem er skadd for livet.

Rundt 35.000 palestinere demonstrere mandag i utkanten av den flere hundre meter brede sikkerhetssonen israelerne har etablert på palestinsk side av grensa til Gazastripen.

Noen av demonstrantene tente fyr på bildekk for å røyklegge området, i håp om at det skulle gjøre det vanskeligere for de israelske skarpskytterne å treffe. Flere kastet også stein og skjøt med sprettert mot den strengt bevoktede grensa.

Israel har høstet sterk internasjonal kritikk og anklages for overdreven maktbruk mot demonstrantene.

Både FN, EU og menneskerettsorganisasjoner har krevd uavhengig gransking, noe israelske myndigheter har avvist.

Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman har i stedet tatt til orde for å gi soldatene medalje, og statsminister Benjamin Netanyahu har også rost dem offentlig.

Søreide: - Israels voldsbruk uakseptabel

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) går hardt ut mot israelske soldaters drap på ubevæpnede palestinske demonstranter på Gazastripen. 

– Det er uakseptabelt å skyte med skarpt mot demonstranter. Dette er tydelig kommunisert til israelske myndigheter, sier Søreide.

– Jeg er svært bekymret for den voldsspiralen vi nå er vitne til på grensen mellom Israel og Gaza. Jeg vil på det sterkeste oppfordre politiske ledere på begges sider til å roe situasjonen, og til å vise tilbakeholdenhet for å unngå ytterligere eskalering og tap av flere liv, sier Søreide.

Utenriksministeren frykter også økt ustabilitet i Midtøsten som følge av at USA har flyttet sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem.

– Jeg er bekymret for at den amerikanske beslutningen om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad kan bidra til økt ustabilitet i regionen og gjøre det vanskeligere å få partene til forhandlingsbordet. Vårt syn har blitt tydelig formidlet til amerikanske myndigheter, sier Søreide.

Tusenvis av palestinere på Gazastripen demonstrerte mandag langs grensa i forbindelse med 70-årsdagen for Israels opprettelse.  
        
            (Foto: AP / NTB scanpix)

Tusenvis av palestinere på Gazastripen demonstrerte mandag langs grensa i forbindelse med 70-årsdagen for Israels opprettelse.   Foto: AP / NTB scanpix

På forsiden nå