Trump avlyser toppmøte med Kim Jong-un i Singapore

I et brev til Nord-Koreas leder Kim Jong-un skriver USAs president Donald Trump at toppmøtet i Singapore 12. juni ikke vil finne sted.

U.S. President Donald Trump and Nord-Koreas leder Kim Jong-un.  Foto: Kevin Lamarque/Reuters og Korea Summit Press Pool

Saken oppdateres.

– Vi setter veldig stor pris på din tid, tålmodighet og din innsats med hensyn til våre nylige forhandlinger og diskusjoner med tanke på et toppmøte som har vært lenge etterlengtet av begge parter, og som skulle finne sted 12. juni i Singapore, skriver Trump i et brev som blant annet er gjengitt av ABC News.

Videre skriver han at USA ble informert om at møtet ville skje etter invitasjon Nord-Korea, men at «for oss er det totalt irrelevant».

 

– Jeg så veldig fram til å være med deg. Dessverre, basert på det voldsomme sinnet og den åpne fiendtligheten som ble vist i din nyligste uttalelse, finner jeg det upassende slik ting er nå å ha dette møtet, skriver Trump i brevet.

– Derfor ber jeg deg vennligst la dette brevet representere at toppmøtet i Singapore, til gode for begge parter, men til skade for verden, ikke vil finne sted, skriver han videre.

Avslutningsvis minner Trump om at USA har kraftigere atomvåpen enn Nord-Korea.

– Du snakker om din kjernefysiske kapasitet, men vår er så massiv og mektig at jeg ber til Gud om at den aldri vil måtte bli brukt, skriver Trump.

Den amerikanske presidenten legger imidlertid til at han fortsatt har håp om å møte Kim.

– Jeg følte at vi var i ferd med å bygge opp en fantastisk dialog, og til syvende og sist er det bare dialog som betyr noe. En dag, ser jeg veldig fram til å møte deg. I mellomtiden takker jeg deg for å ha løslatt gislene, som nå er hjemme med familiene sine. En vakker gest, som vi setter stor pris på, skriver Trump.

Fakta om Nord-Korea
 • Grunnlagt i 1948 etter delingen av den koreanske halvøya som følge av Japans nederlag i andre verdenskrig. Landet er siden blitt styrt med hard hånd, først av Kim Il-sung, og siden av hans sønn og sønnesønn.
 • Invaderte Sør-Korea i 1950, noe som utløste Koreakrigen. Flere millioner mennesker ble drept i konflikten hvor Nord-Korea og Kina kjempet mot Sør-Korea og FN-styrker anført av USA.
 • Det ble aldri undertegnet noen fredsavtale etter krigen, og konflikten er derfor formelt sett ikke avsluttet.
 • Nord-Korea har rundt 25 millioner innbyggere. Landets hær er den femte største i verden med én million soldater.
 • Det fattige landet er nærmest fullstendig isolert internasjonalt. Viktigste handelspartner er Kina.
 • Nord-Korea har pådratt seg verdenssamfunnets vrede ved å utvikle atomvåpen og langtrekkende raketter.
 • FNs sikkerhetsråd har gjentatte ganger krevd full stans i disse programmene, noe det nordkoreanske regimet har nektet. En lang rekke sanksjoner er innført mot Nord-Korea.
 • Landets ledere mener de trenger våpnene for å forsvare seg mot USA og Sør-Korea, som ofte gjennomfører store militærøvelser nær Nord-Koreas grenser.
 • I løpet av det siste året har Nord-Korea og USA flere ganger truet hverandre med krig. Forholdet mellom Nord-Korea, Sør-Korea og USA har imidlertid bedret seg drastisk de siste månedene.
 • Nord-Koreas leder Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in ble i et møte 27. april enige om å jobbe for en permanent fredsavtale og kjernefysisk nedrustning.
 • 12. juni skulle Kim etter planen møte USAs president Donald Trump i Singapore, men Trump har nå avlyst møtet.
 • NTB
På forsiden nå