Italia ber NATO legge større vekt på truslene i sør

Italias nye statsminister Giuseppe Conte mener det er uroen i Midtøsten og Nord-Afrika som utgjør den største trusselen mot innbyggernes sikkerhet.

Saken oppdateres.

Conte fikk mandag besøk av NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i Roma. De diskuterte det kommende NATO-toppmøtet, som går av stabelen i Brussel i midten av juli.

Italias budskap til NATO er at alliansen må konsentrere seg mer om truslene i sør, sa Conte da de to møtte pressen etterpå.

– Det er fra dette området vi for tida ser den største direkte trusselen mot våre innbyggeres sikkerhet. Ustabilitet, terror, voldelig ekstremisme og smugling av alle typer, inkludert menneskesmugling, sa Conte.

Stoltenberg svarte ved å framheve NATOs innsats i kampen mot terror og voldelig ekstremisme. I tillegg hjelper NATO europeiske land i arbeidet for å stanse ulovlig innvandring over Middelhavet.

Den nye italienske regjeringen har skapt uro innad i NATO ved å ta til orde for en mer vennligsinnet linje overfor Russland, men Conte forsikret mandag om at Italia fortsatt stiller seg bak alliansens overordnede linje, som har vært militær avskrekking i kombinasjon med dialog.

Men sanksjoner må ikke bli noe mål i seg selv, og i framtida bør NATO legge enda større vekt på dialog, framholdt han.

(©NTB)

På forsiden nå