– Jeg heller mot en optimistisk vurdering, men jeg frykter det motsatte, sier direktør Geir Helgesen ved Nordisk institutt for Asia-studier i København.

For den nordkoreanske lederen er toppmøtet med en sittende amerikansk president i seg selv en seier, og Nord-Koreas vei ut av isolasjonen har skutt fart i det siste.

Men hvis Kim og Trump ikke klarer å komme fram til en form for avtale, kan følgene bli katastrofale.

– Det verst tenkelige utfallet er at det blir utkjempet en unødvendig krig mot Nord-Korea som tar livet av ti- eller hundretusener av mennesker. Alt annet enn det er å foretrekke, sier førsteamanuensis Evan Resnick ved S. Rajaratnam School of International Studies i Singapore til Al Jazeera.

Kan bli avtale

Forventningene til møtet et store, men det er også fallhøyden. Helgesen tror det kan bli en form for avtale mellom de to.

– Et spørsmål er om en halv suksess er godt nok, eller om begge parter i virkeligheten satser på et stort gjennombrudd. Det siste er ikke særlig sannsynlig på så kort tid og for et møte som er så uforberedt, sier Helgesen til NTB.

Trump har behov for å vise statsmannskunst internasjonalt og kan ha en mer forretningsmessig måte å forholde seg til konflikten på enn tidligere presidenter.

For Kim handler mye om å bedre levekårene for egen befolkning. Det kan først og fremst skje gjennom at landet kommer ut av isolasjonen og bedrer forholdet til omverdenen og USA.

«Ett minutt»

Trump har på forhånd sagt at Kim bare får denne ene sjansen. Den amerikanske presidenten har hevdet at han bare trenger ett minutt på å avgjøre om Kim er seriøs i sine fredsbestrebelser.

– Det virker litt farlig og selvsikkert, det minner om en cowboy-mentalitet, sier Helgesen.

Han minner om at Kim og Trump kommer fra to vidt forskjellige kulturer og er svært forskjellige. Det vil derfor være avgjørende at de to klarer å bryte isen med litt småprat før de kommer inn på mer alvorlige tema i sitt inntil to timer lange møte på tomannshånd.

Helgesen er urolig for at Trump ofte både lokker og truer en motpart og advarer om at Nord-Korea er allergisk mot trusler:

– Lokkemat vil de gjerne ha, men trusler hater de.

Nedrustning

For Trump er det overordnede målet klart:

– Trump må levere en avtale som inkluderer atomnedrustning i Nord-Korea, sier Helgesen.

Det kan innebære at Kim må godta et internasjonalt kontrollregime. Trump må for sin del akseptere at det vil være begrensninger for hva kontrollørene får se, og hvor de får bevege seg.

Samtidig er Trump bekymret for Nord-Koreas interkontinentale raketter, som kan nå USA. Trusselen om et slikt angrep er blant Kims sterkeste forhandlingskort.

Sikkerhet

For Kim er sikkerhet og regimets overlevelse to sider av samme sak. I en eventuell avtale må Kim kunne fortelle generaler og befolkning at konflikten er over, og at forbindelsene til USA normaliseres.

– Kim må levere en avtale som gir sikkerhetsgarantier for Nord-Korea og garantier for at landets økonomi får en vitamininnsprøytning, sier Helgesen.

Han viser til at både Sør-Korea, Kina og Japan – hvis det blir en avtale – har lovet å bidra til å gi den nordkoreanske økonomien, som allerede er i utvikling, et dytt fremover gjennom investeringer.