Forsker om Trumps Kim-møte: – Et uhyre viktig steg på veien

Tirsdagens historiske håndtrykk mellom Donald Trump og Kim Jong-un er et uhyre viktig steg på veien, og Sør-Koreas president skal ha mye av æren, mener forsker.

USAs president Donald Trumpog Nord-Koreas leder Kim Jong-un håndhilste før de gikk inn til et møte på tomannshånd på Capella Hotel på øya Sentosa i Singapore tirsdag   Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix

Saken oppdateres.

En hel verden, og omkring 5 000 journalister i Singapore, fulgte det første håndtrykket noensinne mellom en sittende amerikansk president og en nordkoreansk leder tirsdag morgen.

I erklæringen fra møtet kommer det frem at  Kim forplikter seg til full atomnedrustning på Korea-halvøya

– Møtet er et uhyre viktig steg på veien for tilnærmingsprosessen mellom Sør- og Nord-Korea. De er de som har drevet denne prosessen, og den har utgangspunkt i at Moon (Sør-Koreas president) ble valgt i fjor på tilnærmingen om dette, sier Stein Tønnesson til NTB.

Han er historiker og Asia-forsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO) og ble ikke overrasket over det som skjedde på Capella Hotel på øya Sentosa i Singapore.

– Nei, det som jeg har sett og hørt, har ikke overrasket meg. Men at et sånt møte finner sted, ville ikke mange trodd for et år siden, sier Tønnesson.

– Jeg fikk inntrykk av at de så alvorlige ut, begge to. Jeg har skjønt på kommentarer at Trump var blitt rådet til ikke å være for vennlig i begynnelsen. Kim hadde kanskje fått tilsvarende råd. Vi får satse på at de har hatt et annet uttrykk i møtet, sier han.


Fakta om forholdet mellom Nord-Korea og USA

* Millioner av mennesker ble drept i Koreakrigen fra 1950 og 1953. Krigen endte med en våpenhvile, men det er aldri undertegnet noen fredstraktat. 28.000 amerikanske soldater står fortsatt i Sør-Korea.

* I 1968 tok nordkoreanske marinefartøy det amerikanske spionskipet USS Pueblo. En matros ble drept og de 82 øvrige ble sittende i fangenskap og mishandlet i elleve måneder før de ble løslatt da USA innrømmet at skipet var inne i nordkoreansk farvann.

* Sommeren 1976 ble to amerikanske soldater drept med øks av nordkoreanske soldater i forbindelse med en krangel om et tre i den demobiliserte sonen.

* I juni 1994 kom tidligere president Jimmy Carter til den demobiliserte sonen der han hadde to lengre møter med Kim Il-sung om Nord-Koreas atomprogram. Et mulig toppmøte med Sør-Korea ble ikke noe av da Kim døde kort etter og sønnen Kim Jong-il, faren til landets nåværende leder, overtok.

* I oktober 1994 undertegnet USA og Nord-Korea en avtale om atomnedrustning i nord etter måneder med uro som følge av Nord-Koreas trussel om å trekke seg fra Ikkespredningsavtalen. Avtalen kollapset i 2002.

* Kim Jong-ils høyre hånd, general Jo Myong-rok, reiste i oktober 2000 til USA der han møtte president Bill Clinton og overleverte ham et brev fra Kim. Reisen var et forsøk på å forbedre forholdet etter toppmøtet.

* Noen uker etter Jos reise besøkte USAs utenriksminister Madeleine Albright Pyongyang for å forsøke å planlegge et Clinton-besøk. Men den forsonlig stemningen endret seg raskt til det verre da George W. Bush ble president i januar 2001.

* USA kom tilbake til forhandlingsbordet i 2003 i regi av sekslandssamtalene som også inkluderte Kina, Russland, Sør-Korea og Japan. I løpet av seks år med samtaler bygde Nord-Korea ned noe av sin atomkapasitet, men samtalene brøt sammen i 2009.

* Etter å ha overtatt for sin far i 2011 innledet Kim Jong-un en uvanlig omfattende serie med våpentester som ledd i arbeidet med å bygge atomvåpen som kunne nå USA. Trump og Kim utvekslet en serie truende fornærmelser.

* Kim endret taktikk i 2018 og markerte det med å sende en delegasjon til vinter-OL i Sør-Korea og avholde et toppmøte med Sør-Koreas president Moon Jae-in. Kim tilbød seg å ruste ned om han fikk en garanti for sitt regimes sikkerhet fra USA. Deretter godtok Trump å møte ham.

* 12. juni møttes Kim og Trump på øya Sentosa i Singapore. Det er det første møtet mellom en sittende amerikansk president og en nordkoreansk leder.

 

Moon viktig

Moon Jae-in og hans nordkoreanske motpart kan gå videre med sin tilnærming og kanskje et økonomisk samarbeid, som foreløpig ikke har vært mulig, om det kommer et godt resultat av møtet, mener Tønnesson.

– Kim sa i sin nyttårstale at han var positiv til Moons ønske om en tilnærming. Så gikk det videre til vinter-OL. Det er Sør-Korea som har formidlet kontakten mellom Nord-Korea og USA. Moon har hele tiden klart å spille på lag med Trump og vice versa. Samarbeidet mellom Trump og Moon har vært viktig. Det er godt gjort av Moon med alle vendingene fram og tilbake fra Trump, sier forskeren.

I mai avlyste Trump toppmøtet på bakgrunn av Kims uttalelser.

Trumps mislykkede handelspolitikk: Ingen vil danse etter Trumps pipe

Lite konkret

Trump og Kim møttes på tomannshånd i drøyt 40 minutter før en lunsj med en større del av landenes delegasjoner. Mellom møtene uttrykte begge optimisme, men var ikke konkrete i sine kommentarer om hva som kan komme ut av dagens samtaler.

Samtaler om kjernefysisk nedrustning og en fredsavtale mellom Nord-Korea og Sør-Korea er blant det som blir tatt opp. Tønnesson regner ikke med at et utfall blir at Trump får det som han vil: «fullstendig etterprøvbar og ugjenkallelig nedrustning».

– Kim vil ikke gå med på å gi fra seg alle atomvåpnene. Der blir det nok bare en avtale om gradvis avvikling. Hvis det blir det, er det sannsynlig at Trump ikke er i stand til å gjøre en detaljert avtale, fordi det ikke har vært forhandlet nok mellom partene, sier Tønnesson.

Fredsavtale

– Jeg regner det som sannsynlig at en eventuell felleserklæring vil inneholde noe om en fredsavtale. Det kan være at det er enighet om å sette i gang forhandlinger om en fredsavtale. Om de vil lage litt teater av det, kan de erklære en slutt på Koreakrigen og si at de inngår en fredsavtale, men så må innholdet i den forhandles, legger han til.

De to landene på Korea-halvøya er formelt i krig med hverandre fordi det kun ble inngått våpenhvile, men aldri underskrevet noen fredsavtale etter Korea-krigens avslutning i 1953.

På forsiden nå