Abbas forbyr demonstrasjoner ut uka

Den palestinske regjeringen i Ramallah legger ned midlertidig forbud mot demonstrasjoner etter flere protester mot president Mahmoud Abbas.

Saken oppdateres.

Sist søndag deltok hundrevis av palestinere i en gatedemonstrasjon i Ramallah på den okkuperte Vestbredden.

Demonstrantene krevde at Abbas opphever straffetiltakene mot den Hamas-drevne Gazastripen, som fra før lider under en streng blokade håndhevet av Israel og Egypt.

Arrangørene anslo at 2.000 mennesker deltok i søndagens protest, som var et sjeldent uttrykk for opposisjon i Ramallah, der den palestinske selvstyremyndigheten holder til.

Onsdag melder det offisielle nyhetsbyrået Wafa at ingen protestløyver vil bli gitt de kommende dagene. Begrunnelsen er id – den muslimske høytiden som markerer slutten på ramadan, som ventes å starte fredag.

– For å legge til rette for borgernes normale liv i denne perioden, er det forbudt å gi tillatelser til å organisere marsjer eller samlinger som vil ramme borgernes bevegelser og forstyrre dem, heter det i meldingen.

Arrangørene av en ny protestmarsj lovet å trosse forbudet allerede onsdag kveld.

– Den israelske okkupasjonen er hovedansvarlig for blokaden av Gazastripen, men president Abbas gjør ting verre ved også å straffe familier kollektivt der, sier aktivisten Fadi Quran.

Hamas vant valget i de palestinske områdene i 2006. Året etter brøt det ut kamper mellom ulike palestinske fraksjoner, noe som endte med at Hamas jaget Fatahs sikkerhetsstyrker ut av Gaza. Abbas, som tilhører Fatah, oppløste den Hamas-dominerte regjeringen, men Hamas fortsatte å styre i enklaven.

(©NTB)

På forsiden nå