FN-hastemøte om Israels makt i Gaza

FNs generalforsamling skal onsdag stemme over å fordømme Israel for volden mot palestinerne på Gaza. Resolusjonen møter sterk motstand fra USA.

Palestinere kastet stein og brente bildekk på Gazastripen forrige uke. Minst 128 palestinere har mistet livet i ukentlige protestaksjoner siden mars.  Foto: NTB Scanpix

Saken oppdateres.

Det er Palestina som har tatt initiativet til hastemøtet og ønsker en erklæring som beklager det de kaller «overdreven israelsk maktbruk». Samtidig ønsker palestinerne beskyttelse av sivile palestinere.

Palestinerne besluttet å gå til FNs generalforsamling, hvor det ikke kan nedlegges veto, som USA gjorde 1. juni mot en Gaza-resolusjon i Sikkerhetsrådet.

Den amerikanske FN-ambassadøren Nikki Haley kalte resolusjonen «grovt ensidig». Hun kritiserte den også for ikke å nevne Hamas, som USA mener har skyld for volden.

En hvilken som helst resolusjon som har til hensikt å beskytte sivile i Gaza, må erkjenne de destabiliserende og uforsvarlige handlingene til Hamas, som setter livene til uskyldige sivile i fare, sa Haley.

Generalforsamlingen vil først stemme på et utkast USA står bak, om å fordømme Hamas for å ta initiativ til volden langs Gaza før det skal stemmes om en resolusjon.

Siden slutten av mars har minst 128 palestinere ifølge FN mistet livet i ukentlige protestaksjoner på Gazastripen langs grensen mot Israel. 13.000 er såret, hvorav over 3.600 har skuddskader etter å ha blitt skutt av israelske soldater.

Følg Adresseavisen på  Facebook Instagram  og  Twitter.

På forsiden nå