Merkel vil ikke omfavne «akse» mot ulovlig innvandring

Et forent Europa må bekjempe ulovlig innvandring, sier Tysklands statsminister etter forslaget om å danne en «akse av villige» sammen med Østerrike og Italia.

Saken oppdateres.

Østerrikes statsminister Sebastian Kurz sa tidligere onsdag at han sammen med Italia og Tyskland vil danne en såkalt «akse av villige» i kampen mot ulovlig innvandring.

Kurz' kunngjøring kom etter et møte i Berlin med Merkels innenriksminister Horst Seehofer. Han er på kollisjonskurs med sin egen regjeringssjef, som tvert har avvist hans plan om å avvise asylsøkere på grensa dersom de alt er registrert i et annet EU-land.

Merkel er motstander av alenegang og mener Europa trenger en felles asyl- og migrantpolitikk, noe Seehofer åpenlyst motarbeider.

Merkel ville onsdag kveld ikke direkte kommentere akse-forslaget, som tilsynelatende ble fremsatt bak hennes rygg. Men hun var klar på at EU må stå samlet.

– Spørsmålet om hvordan vi håndterer migrasjonsproblemet, er en slags lakmustest for framtida og samholdet i Europa, sa Merkel til pressen i Berlin.

Seehofer nektet onsdag å delta i regjeringens årlige integreringskonferanse, ledet av Merkel. Begrunnelsen var at en av journalistene som deltok, hadde skrevet en kommentar der med kritikk av innenriksministerens politiske holdninger.

Samme kveld skulle han imidlertid møte Merkel for å diskutere flyktningpolitikk, erfarer nyhetsbyrået DPA.

Seehofer sier at han tidligere i uka hadde dannet en allianse med sin østerrikske kollega Herbert Kickl og Matteo Salvini, begge uttalte innvandringsmotstandere som hører hjemme langt ute på høyresiden.

– Jeg er glad for det gode samarbeidet vi ønsker å utvikle mellom Roma, Wien og Berlin, sa Kurz onsdag etter møtet med Seehofer.

– Vi mener en akse av villige er nødvendig for å bekjempe ulovlig innvandring.

Hva samarbeidet faktisk vil gå ut på, er uklart, men ifølge Seehofer vil det inkludere «spørsmål om sikkerhet og terrorisme»

Den tyske innenriksministeren forsøkte samtidig å avdramatisere konflikten med Merkel og understreket at han er villig til å inngå et kompromiss.

– Vi kommer definitivt til å finne en løsning, sa han.

Kurz sitter i regjering sammen med det høyrepopulistiske Frihetspartiet. Et av partiene i den nye regjeringen i Italia er den innvandringsfiendtlige Ligaen, som ønsker å plassere flere hundre tusen ulovlige innvandrere i interneringsleirer.

Den østerrikske statsministerens valg av ordet «akse» om samarbeidet med Tyskland og Italia, vekker hos enkelte assosiasjoner til andre verdenskrig da nazistiske Tyskland, som Østerrike var en del av, sammen med fascistiske Italia og keiserriket Japan dannet felles front mot de allierte.

(©NTB)

På forsiden nå