USAs sentralbank øker styringsrenten

Den amerikanske sentralbanken setter som ventet opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til intervallet mellom 1,75 og 2 prosent.

Saken oppdateres.

Bakteppet for beslutningen er at USAs økonomi går bedre, ledigheten er lav og det er tegn til økende inflasjon. Inflasjonen nærmer seg nå sentralbanken Federal Reserves mål på 2 prosent.

Ledigheten er ventet å falle til 3,6 prosent innen utgangen av året. Det vil være den laveste ledigheten i USA siden 1969, og en nedjustering av tidligere prognoser som var på 3,8 prosent. Inflasjonen kommer til å nå 2,1 prosent mot slutten av året, noe som er 0,2 prosentpoeng høyere enn tidligere prognoser.

Sentralbanken i USA satte opp styringsrenten tre ganger i fjor. Onsdagens økning er årets andre, og den sjuende siden desember 2015.

Under kunngjøringen onsdag varslet også sentralbanken at det ligger an til ytterligere to renteøkninger før nyttår, til et intervall mellom 2,25 og 2,5 prosent.

Videre er det ventet tre renteøkninger neste år, samt én i 2020.

Onsdagens renteøkning kan bidra til at dollaren styrker seg. Renteoppgangen var ventet på forhånd. I forkant av rentemøtet var det jevn oppgang å spore på aksjemarkedet på Wall Street, men deretter falt kursene. Dow Jones stengte med et fall på 0,5 prosent, den bredere sammensatte S&P 500-indeksen gikk ned 0,4 prosent og teknologitunge Nasdaq endte med en nedgang på 0,1 prosent.

Torsdag skal Den europeiske sentralbanken holde sitt rentemøte. Den japanske sentralbanken holder også rentemøte denne uken.

(©NTB)

På forsiden nå