Underhuset sier nei til lovendring som kunne ha åpnet for EØS-medlemskap og tilgang til tollunion

Et stort flertall i det britiske Underhuset har avvist lovforslag som kunne ha åpnet for forhandlinger om medlemskap i EØS og tilgang til EUs tollunion.

Saken oppdateres.

327 folkevalgte stemte ja til å forkaste forslaget som kunne ha ført til at statsminister Theresa May kunne ha risikert å forhandle om britisk EØS-medlemskap. 126 stemte for. Ja-siden, anført av May, har dermed vunnet fram med sitt syn, melder Sky News.

Forslaget om å endre en britisk lov om brexitprosessen kunne ha ført til forhandlinger om EØS-medlemskap og var blitt fremmet av Overhuset.

Overhuset sto også bak et lovforslag som kunne ha krevd at May måttet ha forhandle om fortsatt tilgang til EUs tollunion. Heller ikke dette forslaget overlevde blant de folkevalgte i Underhuset. Med 325 stemmer mot 298 ble forslaget avvist.

I forkant av avstemningen sa May at hun lovet å arbeide for en ny «toll-løsning» som et kompromiss, i stedet for å forsøke å oppnå tilgang til EUs tollunion.

De to avstemningene onsdag fant sted dagen etter at Underhuset avviste et forslag fra Overhuset om å gi Parlamentet mer makt til å bestemme over britenes skilsmisseavtale med EU. Med 324 over 298 stemmer avviste de folkevalgte da et forslag som kunne ha gitt Parlamentet makt til å sende Mays regjering tilbake til forhandlingsbordet i Brussel.

Resultatet ble sett på som et kompromiss og samtidig en seier for May, men det eneste man egentlig ble enig om, var å fortsette å diskutere, uttalte BBCs politiske redaktør Laura Kuenssberg, med henvisning til en kilde i regjeringsapparatet.

(©NTB)

På forsiden nå