Økende splittelse i tysk regjering om innvandringspolitikk

Statsminister og partileder Angela Merkel er utsatt for økende press fra regjeringspartner CSU for å få innført en strengere asyl- og innvandringspolitikk i Tyskland.

Saken oppdateres.

Konflikten var torsdag i ferd med å koke over da flere representanter fra CSU mer enn antydet at det kan være lovlig for CSU-leder og innenriksminister Horst Seehofer å innføre et strengere regime over hodet på statsministeren.

– Vi er midt oppe i en svært, svært alvorlig situasjon, sa Alexander Dobrindt, gruppeleder for CSU i Forbundsdagen. Det ble holdt krisemøter både i CDU og CSU. Seehofer vil angivelig få saken avklart i løpet av uken. CSU-lederen sier han har partiet i ryggen og at han ikke vil bøye av.

Det konservative regjeringspartiet, med hovedsete i Bayern, har lenge krevd en markant skjerping av grensekontrollen, ikke minst etter den store asylsøkerbølgen i 2015. Selv om bølgen av flere grunner har lagt seg, får Tyskland fortsatt 11.000 nye asylsøkere i måneden.

En meningsmåling som kringkastingsselskapet ARD offentliggjorde torsdag, viser at 62 prosent av de spurte mener at papirløse migranter ikke må få slippe inn i Tyskland, et forslag Seehofer støtter.

Samtidig viser målingen, som er utført av Infratest, at 61 prosent av de spurte støtter Seehofers kontroverislle forslag om å opprette interneringsleirer ved Tysklands grenser der migranter kan plasseres fra det øyeblikket de kommer til landet og fram til de kan deporteres.

Og ifølge målingen er hele 86 prosent positive til å få et mer effektivt system for deportasjon av asylsøkere som har fått avslag på asylsøknaden.

Seehofer utelukker ikke at partiet vil forsøke å sette det nye regimet ut i livet på delstatsnivå i Bayern. Dette kan bety en full splittelse mellom de to kristeligdemokratiske partiene.

Det er ennå for tidlig å si hva det kan bety for regjeringskoalisjonen. Sosialdemokratene, som inngår i koalisjonen, har ikke tonet flagg i denne saken.

CSU krever at det skal bli lovlig å bortvise asylsøkere som allerede er registrert, og eventuelt avvist, i andre land i EU. CSU vil gi tyske grensevakter myndighet til å gjøre dette ved selve grensen, og dermed unngå å slippe søkere inn i landet for behandling og opphold der.

Merkel mener at denne type bortvisning kan være brudd på EUs felles regelverk og potensielt legge ytterligere press på utsatte land som Italia og Hellas.

Tidlig torsdag var det snakk om et kompromiss som syntes å åpne for strengere grensekontroll, samtidig som CDU og CSU samme ville støtte arbeidet med å få løftet kampen om felles grensepolitikk opp på EU-nivå.

Statsministeren frykter at det vil undergrave solidariteten i EU dersom enkeltland innfører regler uten å samordne seg med andre. Merkel vil ta opp dette spørsmålet på EU-toppmøtet senere i måneden.

(©NTB)

På forsiden nå