Amnesty anklager indonesiske styrker for drap i Papua

Indonesiske sikkerhetsstyrker har stått bak minst 95 ulovlige drap i Papua-provinsen siden 2010, slår Amnesty International fast.

Saken oppdateres.

Papua-provinsen, som ligger på den østlige delen av øya Ny-Guinea, ble annektert av Indonesia på slutten av 1960-tallet.

Mange av innbyggerne har siden kjempet for selvstendighet, men indonesiske sikkerhetsstyrker slår hardt ned på politiske aktivister og opprørere.

Mange av dem som er drept, var ifølge Amnesty International ubevæpnede demonstranter, men ingen er stilt til ansvar for drapene.

– Papua er et av Indonesias svarte hull når det kommer til menneskerettigheter. Dette er en region der sikkerhetsstyrkene i årevis har kunnet drepe kvinner, menn og barn uten fare for å bli stilt til ansvar, sier lederen for Amnestys virksomhet i Indonesia, Usman Hamid.

En talsmann for de indonesiske sikkerhetsstyrkene i provinsen, Muhammad Aidi, avviser kritikken og hevder anklagene er uriktige.

– Alt hæren eller politiet gjør i Papua, må i likhet med resten av Indonesia være lovlig, sier han.

Amnesty har brukt to år på å intervjue ofrenes familier, øyenvitner, menneskerettighetsorganisasjoner politiske aktivister og kirkegrupper i Papua.

Noen av drapene som har funnet sted, knyttes til protester mot den store gull- og kobbergruva amerikanske Freeport McMoRan driver i Papua.

Indonesias president Joko Widodo har lovet å bedre menneskerettighetene for innbyggerne i provinsen, men har ikke levd opp til løftene, slår Amnesty fast.

(©NTB)

På forsiden nå