Mexicos nye president får seks år på seg til å endre landet

Mexicos nyvalgte president Andrés Manuel López Obrador har seks år på seg til å oppfylle valgløftet om å bekjempe korrupsjon. Det kan bli en omfattende prosess.

Saken oppdateres.

López Obrador ble av valgkommisjonen erklært vinner ved 6-tiden mandag morgen norsk tid, med 53 prosent av stemmene.

De to øvrige presidentkandidatene, Ricardo Anaya fra høyrepartiet PAN og José Antonio Meade fra det nåværende regjeringspartiet, sosialliberale PRI, hadde fått henholdsvis 22 og 16 prosent av stemmene da 30 prosent var talt opp mandag formiddag norsk tid.

Både Anaya og Meade var raskt ute med å erkjenne valgnederlaget.

Samtidig uttalte sittende president Enrique Peña Nieto at han har gratulert utfordreren med seieren.

– Det hjelper å ha et soleklart mandat. Han fikk 53 prosent, nestemann 22. Han har nå fått et handlingsrom til å få gjort noe. Men enkelt blir det ikke, sier Latin-Amerika-ekspert Benedicte Bull til NTB.

Bekjempelse av korrupsjon har vært hovedtema i López Obradors valgkamp for venstrepartiet Morena.

– I seierstalen gikk han ut med klar advarsel til sine medarbeidere om at han kommer til å forfølge korrupsjon på alle plan. Han har veldig stor troverdighet og har aldri vært involvert i noen skandaler til tross for at han har vært i mexicansk politikk siden 1970-tallet. Han har personlig troverdighet, men det er en lang prosess derfra til å røske opp systemene med roten, sier Bull.

Når López Obrador tas i ed som president for den neste seksårsperioden 1. desember i år, skjer det med støtte fra arbeiderpartiet PT og det høyreorienterte evangelistiske partiet PES.

64-åringen har under koalisjonens slagord «Sammen skal vi skape historie» lovet endring, blant annet med økte studiestipender og lærlingplasser til ungdom og høyere pensjon for de eldre. Motstanderne hans er bekymret for at en mer statsstyrt økonomi skal sette Mexico tilbake mange tiår.

López Obrador avviser det og sier at eiendomsretten skal garanteres, at sentralbankens uavhengighet skal respekteres og at regjeringen skal fortsette dagens linje med økonomisk disiplin.

– Jeg innrømmer at jeg har et legitimt mål: Jeg ønsker å gå inn i historien som en god mexicansk president. Jeg ønsker med hele min sjel å gjøre vårt land storslått, sier López Obrador, som har seks år på seg til å fullføre oppgaven.

Venstreorienterte López Obrador blir fremstilt som en populist. Han har av The Economist blitt kalt Mexicos svar på Donald Trump.

– Jeg er veldig lei av Trump-sammenligningene. López Obrador ønsker handling og forsoning, han har strukket ut en hånd til næringslivet, til urfolk og seksuelle minoriteter, og han har takket den sittende presidenten. Det er ingen splittende president landet nå får, men en som vil ha forsoning og samle landet, sier Bull.

Selv har López Obrador sagt at han ønsker et forhold bestående av «vennskap og respekt» med USA. Han har også avvist sammenligninger med både Trump og Venezuelas president Nicolás Maduro.

– La meg gjøre det klart. Vi er inspirert av vårt fedrelands fedre, de som lærte oss hvordan vi skal kjempe for rettferdighet, for demokrati, for nasjonal selvstendighet, sier den påtroppende presidenten.

«Jeg ser virkelig fram til å jobbe med ham. Det er mye som skal gjøres som vil gagne både USA og Mexico», skriver USAs president Donald Trump på Twitter.

Canadas statsminister Justin Trudeau gratulerer også López Obrador med valgseieren og ser fram til tett samarbeid. Trudeau viser til «felles mål» på områder som handel og menneskerettigheter og kaller Mexico «nær venn».

Mexicanerne gikk søndag også til valg på ny nasjonalforsamling. 128 representanter i senatet velges for seks nye år og 500 medlemmer i underhuset for tre nye år. Den påtroppende presidentens koalisjon hadde ifølge siste opptelling mandag formiddag skaffet seg over 70 prosent av setene i underhuset og 30 prosent av plassene i senatet.

Videre har Mexico by fått landets første kvinnelige borgermester med López Obradors partifelle Claudia Sheinbaum.


(©NTB)

På forsiden nå