Vil flytte beduinene unna bosettinger

Onsdag satte israelske myndigheter inn hjullastere for å fjerne boliger i beduinlandsbyer nær Jerusalem. Adresseavisens tidligere politiske redaktør Siri Wahl-Olsen var til stede i to landsbyer.

Barna kunen bare sitte og se på at hus i landsbyen ble jevnet med jorden.   Foto: Siri Wahl-Olsen

Saken oppdateres.

- Beduinene føler seg glemt av det internasjonale samfunnet. «De sover», sa en jeg snakket med, forteller Siri Wahl-Olsen.

LES OGSÅ: En glemt minoritet i Israel

I går var hun vitne til ødeleggelse av boliger, og forberedelser til fjerning av boliger, i to beduinlandsbyer på Vestbredden.

LES OGSÅ: Prinsen er mer velkommen enn oss frivillige

Wahl-Olsen oppholder seg i Midtøsten som frivillig i organisasjonen EAPPI, et ledsagerprogram i de palestinske områdene og Israel under Kirkenes Verdensråd. Rollen er å være øyenvitne.

LES OGSÅ: Israelsk høyesterett avviser krav om stans av overdreven maktbruk.

- Til sammen skal det være 46 beduinsamfunn i Øst-Jerusalem og på Vestbredden. Planen er å fjerne 23 av dem. Beduiner jeg snakket med frykter at alle 46 fjernes. Dette er mennesker som ble drevet på flukt etter krigen i 1948. Israelske myndigheter sier de vil flytte beduinene til hus i palestinske byer i nærheten. Det vil ikke beduinene, som vil fortsette å leve på sitt tradisjonelle vis, forteller Wahl-Olsen.

LES OGSÅ: Norske diplomater kritiserer Israel

- Landsbyene er fattigslige. Beduinene bor i det vi ville kalt for skur. De driver med fedrift, men områdene er blitt så innskrenket av de bare kan ha små flokker, og tvinges til å kjøpe mat til dyrene.

Ødela hus

Tidlig onsdag var hun og kolleger i EAPPI i beduinlandsbyen Abu Nwar, som er den største i nærheten av Jerusalem med omkring 600 mennesker. De ble stoppet av politiet på veien, men tok seg inn til landsbyen til fots.

LES OGSÅ: Blodig mandag i det hellige land

- Der så vi ti tungt bevæpnede politifolk passe på da en bulldoser knuste omkring 15 av de enkle boligene, og kjørte over restene etterpå. Fra landsbyen var bare noen barn til stede og så på at boligene ble ødelagt. Beboerne frykter nå at israelerne vil rive hele landsbyen. Senere på dagen dro vi til Khan al-Ahmar, en landsby der Norsk flyktningråd har forsøkt å hjelpe beboerne i rettsvesenet.

Arresterte demonstranter

Ifølge Wahl-Olsen var det 30–40 politifolk til stede, og soldater fra hæren passet på hjullasteren.

LES OGSÅ: Israel 70 år

- Vi så demonstranter som på fredelig vis prøvde å hindre bulldoseren å kjøre inn på området. Stemningen ble opphetet. Til slutt fikk politiet ryddet folk unna, oghjullasteren planerte en vei inn mot landsbyen. Demonstranter ropte «israelske nazister», og noen unggutter forsøkte å kaste stein. De voksne stoppet dem fordi de var redde for at guttene kunne bli skutt på. En ny bulldoser kom og brøytet vekk sperringer utenfor landsbyen. Stemningen flammet opp igjen, og politiet gikk mye hardere frem. Jeg så fem demonstranter bli arrestert. Den yngste som ble arrestert skal ha vært en 13 år gammel jente. Tre skadde ble kjørt bort i ambulanse, forteller Siri Wahl-Olsen.

Godkjent av retten

Israelske myndigheter mener at husene er satt opp ulovlig. Ifølge Reuters har Israel lenge forsøkt å fjerne beduinene fra området mellom de israelske bosettingene Maale Adumim og Kfar Adumim, lenger nordøst på Vestbredden. Israelsk høyesterett godkjente rivingen i mai.

LES OGSÅ: USA stanset uttalelse om Israels drap på sivile

Menneskerettighetsorganisasjoner mener rivingen er ulovlig fordi den foregår på okkupert land. Fjerning av beduinene vil skape et større sammenhengende område av bosettinger nær Jerusalem, og gjøre det vanskelig for palestinerne å kunne få et sammenhengende område på Vestbredden, mener organisasjonene, ifølge Reuters.

LES OGSÅ: Netanyahu: Israel og USA diskuterer annektering av bosettinger

- En del israelske fredsgrupper støtter beduinene, men det er ingen stor støtte. Beduinene forteller at de har søkt om tillatelse til å bygge, men at det aldri kommer noe svar, sier Siri Wahl-Olsen.

Palestinere og endel israelere protesterte i går mot den planlagte ødeleggelsen av beduinlandsbyen Khan al-Ahmar på Vestbredden. 
    
      (Foto: Majdi Mohammed, AP)

Palestinere og endel israelere protesterte i går mot den planlagte ødeleggelsen av beduinlandsbyen Khan al-Ahmar på Vestbredden.  Foto: Majdi Mohammed, AP

Demonstrantene satte seg i skuffen på hjullasteren.  
    
      (Foto: Siri Wahl-Olsen)

Demonstrantene satte seg i skuffen på hjullasteren.   Foto: Siri Wahl-Olsen

Siri Wahl-Olsen gjør tjeneste som fivillig ledsager i Isreal og i de palestinske områdene for organisasjonen EAPPI.  

Siri Wahl-Olsen gjør tjeneste som fivillig ledsager i Isreal og i de palestinske områdene for organisasjonen EAPPI.  

Palestinske barn og ungdommer demonstrerer langs hovedveien.  
    
      (Foto: Majdi Mohammed/Ap)

Palestinske barn og ungdommer demonstrerer langs hovedveien.   Foto: Majdi Mohammed/Ap

På forsiden nå