Det brenner i en rekke ulike svenske fylker, og torsdag skal statsminister Stefan Löfven besøke noen av brannområdene. I alt er det snakk om rundt 60 branner som er mer eller mindre ute av kontroll.

Les også: Trønderske frivillige til Sverige for å kjempe mot skogbrannene

Det første av to brannslukningsfly som er lånt ut til Sverige fra Italia, begynte onsdag å slippe ned vannbomber over brannen i Jämtland, som dekker et område på 2.500 hektar og sprer seg med 10 kvadratmeter per minutt.

– Det finnes andre alvorlige pågående branner i Dalarna og Gävleborg, men vi prioriterer brannen i Jämtland først, ettersom den er størst og har den raskeste spredningseffekten, sier operasjonsleder Britta Ramberg i Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) til TT.

Les også: Røyklukt i Trøndelag

Hun sier også at man har begynt å hjemkalle folk fra ferie for å kunne håndtere situasjonen.

– Nå kommer tårene

I fylket Gävleborg lenger øst i landet dekker en brann i Ljusdal kommune et område på nær 1.500 hektar.

Skogsbrannene i Ljusdal, Sverige har ført til stengte veier på grunn av røyk. Foto: Maja Suslin / TT / NTB scanpix

Der ble det andre italienske brannslukningsflyet, som er lånt ut til Sverige i åtte døgn, onsdag ettermiddag satt inn i slukkingsarbeidet.

– Herregud, nå kommer tårene. Jeg er så bekymret for skadene på samfunnet, men også for oss. Jeg frykter at brannen skal komme hit, sier Jenny Stranberg, som bor i nærheten av brannen i Ljusdal.

Hun og familien har forberedt seg på å evakuere på kort varsel, og de har pakket sammen det viktigste i «nødbiler».

Norske helikoptre

Norge har sendt fire nye skogbrannhelikoptre til Sverige, som dermed har lånt til sammen ti norske helikoptre. I tillegg bistår frivillige brannfolk fra Trøndelag.

– Norge har nå ikke flere helikopter å avgi til Sverige da våre gjenværende tolv helikoptre enten er i bruk eller er i høy beredskap. Dersom situasjonen forverres i Norge, kan de utleide helikoptrene i Sverige tilbakekalles, opplyser Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Evakueringer

Svenske myndigheter har flere steder bedt innbyggere om å evakuere. Tirsdag ble folk bedt om å forlate et område i Härjedalen kommune i Jämtland, og onsdag gikk det ut advarsler både til folk i Nordmaling kommune i Västerbotten, som ligger i Norrland, og til innbyggerne i Älvdalens kommune i Dalarna

– Det brenner i skog med rask spredning og kraftig røykutvikling. Redningslederen oppfordrer alle som befinner seg i direkte forbindelse med området, om å evakuere. De som befinner seg i nærområdet, oppfordres til å gå innendørs og stenge dører, vinduer og ventilasjon, het det i meldingen som myndighetene sendte ut i forbindelse med brannene i Västerbotten.

I Ljusdal kommune i Gävleborg lenger øst roet situasjonen seg noe natt til onsdag, men om morgenen tok vinden seg opp, dermed begynte brannene å vokse med det samme.