– Takket være innsats fra Egypt og FN har vi kommet fram til en avtale om å vende tilbake til den siste tidens fred mellom Israel og palestinske grupperinger, sier Hamas-talsmann Fawzi Barhoum natt til lørdag.

Landene inngikk en våpenhvile søndag for nesten en uke siden. Siden da har det vært flere blodige oppgjør.

Fire palestinere drept

Fredag ble fire palestinere drept da israelske fly og stridsvogner angrep mål over hele Gaza. Angrepene var svar på palestinske skudd som kostet en israeler livet.

I en uttalelse fra den israelske hæren sent fredag heter det en soldat ble drept av palestinske skudd nær den sørlige delen av Gaza-stripen. Soldaten ble alvorlig såret da han ble truffet, og døde senere av skadene.

Luftangrep i «stor skala»

Skuddene ble avfyrt av en gruppe palestinere, ifølge den israelske hæren. Soldaten er den første israeleren som er drept siden uroen blusset opp for noen måneder siden på grensen mellom Gaza og Israel.

Israelske myndigheter sa at de fredag har utført luftangrep i «stor skala» og satt inn stridsvogner i områder der militante palestinere har tilhold. Det skal være snakk om 15 Hamas-posisjoner, blant annet våpenlagre, kontrollsentre og treningsleirer.

– Alvorlig angrep

Hamas, som styrer Gaza, opplyste fredag at tre medlemmer av deres militærkommando er drept. Helsemyndighetene i Gaza opplyser at en fjerde person ble skutt og drept under demonstrasjonen ved grensen.

– Hamas har valgt å trappe opp situasjonen og vil måtte bære konsekvensene av sine handlinger, uttalte israelske militærmyndigheter tidligere fredag.

Israel har kunngjort at det vil komme harde reaksjoner mot ansamlinger av palestinere ved grensen, en form for protest som har pågått i flere måneder. Israel varsler også hardere tiltak mot palestinere som forsøker å stifte branner på israelsk område ved hjelpe av ballonger og draker.

FN-advarsel

FN advarte fredag mot opptrappingen av konflikten.

– Alle i Gaza må ta et skritt tilbake fra randen av stupet. Ikke i neste uke, ikke i morgen, men umiddelbart, skriver FNs spesialkoordinator for fredsprosessen i Midtøsten, bulgarske Nickolay Mladenov, på Twitter.

– De som ønsker å provosere palestinere og israelere til en ny krig, må ikke lykkes, uttaler FN-diplomaten.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter