Politiets reaksjon granskes nå av påtalemyndigheten i Sverige.

Moren sier til Expressen at sønnen rømte hjemmefra med en ufarlig leketøyspistol.

Det var flere enn én politibetjent som løsnet skudd mot 20-åringen i Vasastan i det sentrale Stockholm like før klokka 4 torsdag, ifølge påtalemyndigheten.

Politiet har opplyst at det oppsto en truende situasjon i forbindelse med kontroll av en person. Aftonbladet erfarer at tre politibetjenter skjøt mot mannen.

20-åringen ble fraktet til sykehus før han ble erklært død i 6-tiden, opplyser politiet.

Kommunikasjonsvansker

Ifølge Aftonbladet oppsto situasjonen da mannen viste fram en pistol, som senere viste seg å være en kopi i plast, til beboere ved en adresse i Norra Stationsgatan. Videre skal politiet ha blitt tilkalt.

– Det går ikke an å forstå det. Han har aldri gjort en flue fortred i hele sitt liv, sier 20-åringens mor.

Hun beskriver sønnen som alvorlig funksjonsnedsatt.

– Han kunne ikke snakke, han kunne bare si mamma, tilføyer hun.

Politiet bekreftet i løpet av torsdagen at våpenet viste seg å være en replika, men de vil ikke kommentere detaljer rundt hendelsesforløpet.

Ingen av politibetjentene som skjøt, er foreløpig mistenkt for å ha begått noen forbrytelse. Politiet har opprettet en anmeldelse mot 20-åringen om trusler, men den ventes å bli henlagt, ifølge SVT.

Meldt savnet

– Den personen som ble skutt, hadde Downs syndrom og var autistisk, sier aktor Martin Tidén ved svenskenes spesialenhet for politisaker, som nå gransker saken, til Sveriges Radio.

20-åringen ble meldt savnet rundt en time etter hendelsen. Familien forteller til Aftonbladet og Expressen at han med sin funksjonsnedsettelse var på intellektuelt nivå med en treåring.

Seks mennesker er drept av politiskudd i Sverige så langt i år. Siden politiet begynte å føre statistikk for 25 år siden, har gjennomsnittlig én person blitt skutt og drept årlig av politiet.