Et par fra Stjørdal opplevde panikkstemning og vettskremte folk i andre etasje i et kjøpesenter rett ved stranda. Et søskenpar fra Sjetnemarka i Trondheim lå og slappet av på hotellrommet da alt begynte å riste. Det var nervepirrende minutter etter at et sterkt jordskjelv rammet Indonesia søndag kveld, lokal tid.

Skjelvet hadde episenter på naboøya til Bali, Lombok. Det var et kraftig skjelv, målt til en styrke på sju. Søndag kveld opplyste indonesiske myndigheter at jordskjelvet hadde tatt minst 39 menneskeliv.

Det er bare en uke siden sist Lombok og Indonesia ble rammet av jordskjelv.

Senga begynte å riste

- Vi slappet av på hotellrommet etter middag da senga plutselig begynte å riste, forteller Patrycja Solawa. Så kjente de at hele hotellbygningen ristet og de sprang ut av rommet.

Søskenparet Patrycja og Jakub Solawa fra Sjetnemarka i Trondheim har vært på reise i tre uker og skal etter planen videre til Singapore onsdag. Da jordskjelvet rammet, var de på hotell i strandbyen Kuta.

De rømte byen på skuter siden det var umulig å skaffe drosje. Nå er i de i byen Ubud som ligger langt inne i landet.

Fullt kaos

- Det var fullt kaos. Folk gikk bare i undertøyet forteller hun. Da de kom ut på gata var det allerede mange som hadde kommet seg ut. Hun la spesielt merke til at vannet i bassenget på hotellet rant over.

- På nabohotellet er det et basseng på taket. Vannet rant nedover bygningen. Det var fullt kaos og masse folk på gata. Folk gikk med kofferter og så ut som om de var på vei til flyplassen for å rømme Bali, sier Patrycja Solawa. Hun forteller at de først ble stående ute på gata og var på vei inn i hotellet igjen da det kom et skjelv til.

- Det var veldig, veldig stressende. Jeg har ikke opplevd noe slikt før og ble kjemperedd og stresset. Jeg var mest redd for at noe skulle rase sammen over oss og så var vi redde for tsunami.

Her rydder folk på Bali opp rester etter jordskjelvet som hadde episenter på naboøya Lombok. Foto: reuters

Stakk fra strandbyen på skuter

Hun forteller at de har vært i kontakt med mamma og pappa i Trondheim.

- Mamma vil at vi reiser videre med det samme, men vi er enige om at vi ser det an i morgen, forteller Patrycja Solawa når klokka er rett før midnatt søndag på Bali. De har fått seg et rom på et hotell i Ubud, inne i landet, og føler seg trygge der.

Da de dro fra strandbyen Kuta, fikk de bare med seg pass og småting før de sprang på gata og leide seg skuter. Resten av bagasjen ligger igjen på hotellet. Mandag regner de med å dra tilbake, hente tingene og enten finne seg et nytt hotell slik planen var eller prøve å komme seg til Singapore to dager før de opprinnelig hadde tenkt.

I kjøpesenter

Arve Holberg og kona fra Stjørdal hadde en skremmende opplevelse da hele kjøpesenteret de var i, begynte å riste.

- Det ble panikk og kaotiske tilstander. Folk ville bare ned og ut, sier Arve Holberg.

- Jeg var redd for at hele bygningen skulle rase. Det var nervepirrende minutter. Vi sprang for livet.

Da jordskjelvet rammet, var han, kona og den indonesiske sjåføren deres i andre etasje i et kjøpesenter rett ved stranda på Bali.

Hele bygningen ristet

- Hele bygningen begynte å riste, forteller han til Adresseavisen vel to timer etter at skjelvet rammet.

Arve Holberg vet ikke hvor lang tid de brukte på å komme seg ut av kjøpesenteret. Han tror de brukte noen minutter, kanskje fire-fem.

Politiet holder vakt ved en sperring på Bali etter jordskjelvet på naboøya Lombok i Indonesia. Foto: reuters

- Tenkte bare på kona

- Tida sto stille. Jeg tenkte bare på kona og var bekymret for henne. Jeg var ikke så redd på egne vegne da det sto på som verst, sier han. Han forteller at kona mistet en sko i kaoset og at det var umulig å gå tilbake for å lete etter den.

- Det var bare å komme seg ned og ut. Det var full panikk, og folk hylte og skreik. Jeg så at folk, både turister og lokalbefolkningen, var vettskremte. Også sjåføren vår var kraftig skremt. Hele bygningen ristet. Alle ville ut av kjøpesenteret og bort fra stranda fordi det var sendt ut tsunamivarsel.

Kom seg bort fra stranda

Vel ute av kjøpesenteret kjente de flere etterskjelv og at hele bakken rista lenge etter selve skjelvet. De to stjørdalingene greide å holde sammen med sjåføren sin.

- Vi kom oss ut i bilen og bort fra stranda, sier Holberg. Han forteller at det var kaos i trafinnen fordi alle skulle bort fra stranda.  Nå har de funnet seg en restaurant langt inne i landet og har fått seg litt mat og roet seg. Nå sitter se og ser på indonesisk TV og holder seg oppdatert fra det sjåføren forteller.

- Vi ser på TV at bygninger raser.

Reiser hjem mandag

De har fått med seg at tsunamivarselet er trukket tilbake og er glade for at det har roet seg og at de kom seg velberget ut av kjøpesenteret.

Da Adresseavisen snakket med Holberg, var klokka 23 på Bali (klokka 17 norsk tid). De forbereder seg på å dra til hotellet som ligget et par kilometer fra stranda.

- Vi bor i femte etasje og er litt betenkt, men vi har ikke så mange andre valg, sier han. De reiser hjem mandag, og han regner ikke med at det blir så mye søvn den siste natta på ferieøya.

- Det var en skremmende opplevelse.