22 drept i luftangrep i Idlib og Aleppo

Det syriske regimet slo kraftig til mot Idlib-provinsen fredag, der gjenværende opprørere var advart. Minst 22 er drept nær Idlib og Aleppo, ifølge SOHR.

Saken oppdateres.

Ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) begynte syriske fly med bombingen etter midnatt fredag og har utført 46 luftangrep.

– Luftangrepene utføres av det syriske regimet og russiske fly og er rettet mot områder i Khan Sheikhoun, Lataminah, al Tah, al Ass, Um Jalal og al Darabla, opplyser Ibrahim al-Idlibi i SOHR.

Angrepene er rettet mot landsbygda utenfor Idlib, Hama og Aleppo. 14 personer skal være drept i Aleppo og åtte i Idlib. Ifølge SOHR slapp syriske militære helikoptre torsdag løpesedler over områder i Idlib kontrollert av opprørere.

På løpesedlene bes opprørerne om forsoning med myndighetene.

– Krigen nærmer seg slutten. Det er på tide å stanse volden og innbyggerne våre bør forsones, poengteres det ifølge SOHR.

Al-Idlibi opplyser at den siste bombingen ved Idlib har ødelagt minst 50 hus. Fra Idlib meldes det til nyhetsbyrået DPA at skoler og kontorene til utdanningsdirektoratet er bedt om å holde stengt i tre dager fra og med lørdag på grunn av den intensive bombingen og beskytingen.

Det meldes også om fire drepte og 50 skadde i al Tah og Khan Sheikhoun etter artilleribeskyting, de fleste skal være fra Khan Sheikhoun.

Titusener av flyktninger har søkt ly i Idlib-provinsen, noen som har bekymret FN ettersom krigføring i provinsen kan føre til at hundretusener av syrere i provinsen som grenser til Tyrkia, blir ytterligere fordrevet.

– Krigen må ikke få lov til å bevege seg til Idlib. Det er et sted som er fylt til randen av flyktninger og internt fordrevne mennesker, sa FN-utsending Jan Egeland, som også er Flyktninghjelpens generalsekretær, torsdag.

Egeland frykter at en Idlib-krig vil utløse en massiv flyktningstrøm til Tyrkia. Det er imidlertid ikke bare flyktninger i Idlib, ettersom mange opprørere og deres familier er busset til Idlib, som et ledd i avtaler som er inngått i takt med at syriske regjeringsstyrker har tatt kontroll over nye områder, blant dem Aleppo og Øst-Ghouta.

FN har begynt å forberede seg til en ny bølge av massemordrevne flyktninger i området, men selv før en slik situasjon har inntruffet, er de humanitære organisasjonene i Idlib overarbeidet.

(©NTB)

På forsiden nå