Annans egen stiftelse opplyser at den tidligere generalsekretæren døde lørdag etter kort tids sykdom.

– Gjennom sin karriere og sitt lederskap i FN var han en sterk forkjemper for fred, bærekraftig utvikling, menneskerettigheter og lovstyre, skriver stiftelsen i en uttalelse.

– Hans bortgang er et tap for verden. Hans livsverk vil lyse også for fremtidige generasjoner, skriver statsminister Erna Solberg (H) på Twitter.

– Savner sidestykke

Annan, som kom fra Ghana, ledet FN fra 1997 til 2006. Han var den første svarte afrikaneren som ledet verdensorganisasjonen, og den sjuende generalsekretæren.

– Han steg i gradene og førte organisasjonen inn i et nytt årtusen med en verdighet og besluttsomhet som savner sidestykke, sier dagens generalsekretær António Guterres i en uttalelse.

Guterres mener Annan «på mange måter var FN».

I 2001 mottok FN og Annan Nobels fredspris for arbeidet for en bedre organisert og mer fredelig verden.

Syria-megler

I løpet av sin periode som FN-sjef måtte Annan håndtere en rekke kriser og konflikter. Han bidro blant annet i forsøkene på å skape fred mellom Israel og palestinerne.

Senere ble han utnevnt til FNs spesialutsending for Syria, og han hadde dermed en ledende rolle i forsøkene på å avslutte konflikten i landet.

Annan ledet også organisasjonen The Elders, som ble grunnlagt av Nelson Mandela og hvor blant andre Gro Harlem Brundtland er medlem.

I en uttalelse beskriver hun Annan som en stor inspirasjonskilde.

– Kofi jobbet utrettelig med å bedre livene til millioner av mennesker over hele verden, sier Brundtland.

Den tidligere statsministeren og WHO-lederen lover at The Elders vil videreføre Annans arv og verdiene han sto for.

- Fortjente fredsprisen

Gjennom sitt arbeid som generalsekretær gjorde Kofi Annan seg fortjent til fredsprisen han fikk  sammen med FN i 2001, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

«Kofi Annan fornyet FN. Han gjorde FNs arbeid for fred og utvikling mer treffende gjennom nye allianser med alle deler av verdenssamfunnet. Med sin milde og klare stemme snakket han tydelig ut mot maktmisbruk og krenkelser, helt til det siste», skriver Støre på Twitter.

- I en særstilling

Kofi Annan er den største generalsekretæren FN har hatt sammen med Dag Hammarskjöld, sier Jan Egeland.

– Annan står i en særstilling målt etter evne og vilje til å lede internasjonalt arbeid for fred og menneskerettigheter, sier generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen til NTB.

Egeland kjente Annan i rundt to tiår og har jobbet under ham i seks av dem. De siste drøyt tre årene, fra 2003 til 2006, var direkte under Annan som FNs nødhjelpskoordinator. Egeland hadde ukentlige møter med Annan og ledergruppen i FN.

Annan klarte å endre organisasjonen slik at den ble mer effektivt i en ny tid, mener Egeland.

– Det var først og fremst i de tre årene jeg var med i ledegruppen at jeg så hvor stor han var som leder og menneske, sier Egeland.

Hammarskjöld var FNs andre generalsekretær etter Trygve Lie.

- Et tap for verden

- Kofi Annans bortgang er et tap for verden. Hans livsverk vil lyse også for fremtidige generasjoner, ifølge statsminister Erna Solberg (H).

«Kofi Annan var en leder med en mild stemme, et klart budskap og en utrettelig innsats for en internasjonal verden preget av internasjonal lov og humanisme», skriver Solberg på Twitter i forbindelse med at den tidligere generalsekretæren i FN døde lørdag.