Avsatt Löfven fortsetter kampen

Sveriges sosialdemokratiske statsminister Stefan Löfven ble avsatt av Riksdagen, men mener likevel han bør få fortsette som statsminister.

Isabella Lövin fra Miljöpartiet (t.v.) og Stefan Löfven fra Socialdemokraterna (t.h.) under statsministeravstemningen i Riksdagen.   Foto: NTB scanpix

Saken oppdateres.

Det er nå Riksdagens talmann, som tilsvarer vår stortingspresident, som i løpet av de nærmeste to ukene skal forsøke å finne en ny statsminister.

– Jeg står til talmannens disposisjon, sa en kampklar Löfven på en pressekonferanse kort tid etter avstemningen i Riksdagen.

Der stemte 204 representanter for å avsette Löfven, som fikk støtte fra 142 folkevalgte.

– Dagens avstemning endrer ikke mandatfordelingen i Riksdagen, sa Löfven.

– Jeg vil lede en regjering som har støtte i Sveriges riksdag.

Kaoset fortsetter

Utfallet i tirsdagens mye omtalte avstemning var ventet. Men det er høyst uklart hvem som til sjuende og sist blir statsminister i Sverige. Selv om Löfven ble nedstemt, kommer han i første omgang til å lede en overgangsregjering fram til en ny regjering er på plass.

LES OGSÅ: Åkesson returnerer til Skavlan etter klagestorm

Verken den konservative Alliansen eller den rødgrønne blokken sikret seg nemlig parlamentarisk flertall i valget 9. september. Ingen av dem ønsker å styre med støtte fra Sverigedemokraterna, som ble Sveriges tredje største parti.

Valgresultatet viste at den rødgrønne blokken fikk 144 mandater, den borgerlige firepartialliansen 143 og Sverigedemokraterna 62.

Matematikk, ikke retorikk

Socialdemokraternas gruppeleder i Riksdagen, Anders Ygeman, minnet før avstemningen om at hans og Löfvens parti ble klart i størst i valget, og at den rødgrønne blokken, med Socialdemokraterna, Miljöpartiet og Vänsterpartiet, dessuten ble den største blokken.

– Det må være lett å felle en statsminister, men det har de borgerlige partiene unnlatt å gjøre de siste fire årene – av én grunn: De har ikke villet gjøre seg avhengig av Sverigedemokraterna for å styre Sverige, sa han.

LES OGSÅ: Endelig valgresultat i Sverige: De rødgrønne fortsatt størst

Ygeman understreket at Socialdemokraterna har forsøkt å invitere til samarbeid over blokkgrensen for å løse situasjonen. Han fremholdt også at Löfven er den mest sannsynlige fremtidige statsministeren i Sverige, til tross for nederlaget i tirsdagens avstemning.

– Ga tydelig beskjed

Moderaternas leder og statsministerkandidat Ulf Kristersson mener derimot at hans firepartiallianse er det største reelle regjeringsalternativet.

– Vi ga en tydelig beskjed før riksdagsvalget: En stemme på ett av våre fire partier er en stemme på en ny regjering og nei til Stefan Löfven, sa han før avstemningen.

– I dag gjør vi etter valget det vi lovte før valget, la Kristersson til.

Sverigedemokraterna sørget med sine 62 representanter i Riksdagen for at det ble flertall for å avsette Löfven.

– Vi har gjort utallige forsøk på å avsette Stefan Löfven og felle hans regjering, men under alle disse forsøkene har den øvrige opposisjonen sittet på gjerdet, sa partileder Jimmie Åkesson i Riksdagen tirsdag.

Veien videre i svensk politikk
  • Sveriges sosialdemokratiske statsminister Stefan Löfven fikk tirsdag flertallet i Riksdagen mot seg, med 204 mot 142 stemmer.
  • Andreas Norlén fra Moderaterna ble mandag valgt til talmann, som tilsvarer vår stortingspresident.
  • Fram mot 8. oktober skal Norlén gjennomføre sonderinger i håp om å finne en statsministerkandidat som ikke har et flertall i Riksdagen mot seg.
  • Norlén kan legge fram totalt fire forslag, og de første rundene blir innledet torsdag
  • Dersom alle hans forslag får flertall mot seg, blir det nyvalg i Sverige. Dette har aldri skjedd før.
  • Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson sitter på nøkkelen til hvem som får danne regjering, ettersom verken de rødgrønne eller de borgerlige har kontroll over halvparten av setene i Riksdagen.
  • Dermed er det fortsatt helt uvisst hvilken regjering Sverige vil få.
  • Kilde: SVT, NTB
På forsiden nå