Ford ikke i tvil om at Kavanaugh prøvde å voldta henne

I en emosjonell høring i Senatet sa Christine Blasey Ford at hun er hundre prosent sikker på at Brett Kavanaugh prøvde å voldta henne. Han avviste anklagene.

Christine Blasey Ford valgte å stå stå fram med voldtektsanklagen mot dommer Brett Kavanaugh da hun skjønte at han var på vei til å bli dommer for livstid i høyesterett.  Foto: NTB SCANPIX

Saken oppdateres.

Ford så nervøs ut da hun avla ed og startet sitt vitnemål i høringen i Senatets justiskomité torsdag om anklagene hennes mot Kavanaugh for seksuelt overgrep.

Ford sa hun var skrekkslagen, men følte til slutt det var hennes samfunnsplikt å stå fram med voldtektsanklagen mot dommer Brett Kavanaugh da hun skjønte at han var på vei til å bli dommer for livstid i høyesterett.

Et par timer senere framsto Kavanaugh sint og emosjonell da han gikk offensivt ut og med høy og fast stemme fullstendig avviste Fords anklage.

Han sa at hans og hans families navn er blitt «fullstendig og permanent ødelagt» i løpet av prosessen, og at hele prosessen med godkjenning av ham som høyesterettsdommer er blitt en nasjonal skam.

Kavanaugh hadde vanskelig for å holde tårene tilbake da han fortalte at hans familie står fast bak ham, og at en av hans døtre sa at de burde be for kvinnen som hadde anklaget ham.

Brett Kavanaugh avviser anklagene.  Foto: NTB SCANPIX

 

– Katastrofe

De fleste kommentatorene, inkludert konservative Fox News, mener at Ford sto fram som svært troverdig, og at sesjonen i Senatets justiskomité ikke gikk bra for republikanerne.

Fox News' Chris Wallace sa at Fords vitnemål var en katastrofe for republikanerne. Flere av Fox' kommentatorer uttrykte frustrasjon over hvordan republikanernes innleide utspørrer gikk fram.

I starten av høringen beskrev Ford hendelsen der hun sier at hun ble utsatt for et overgrep fra Kavanaugh da hun var 15 år gammel, slik det allerede er kommet fram i hennes brev til senator Dianne Feinstein.

LES OGSÅ: - Jeg tror mange stemte Trump bare på pur f...

Hun forklarte blant annet at hun var redd for at Kavanaugh skulle voldta henne, og at hun var redd for at han ved et uhell skulle drepe henne da han hindret henne i å skrike ved å holde hånden over munnen hennes.

Kavanaugh på sin side svarte nei, nei og nei på konkrete spørsmål fra påtaleadvokaten Rachel Mitchell om han hadde forsøkt å kle av henne, om han hadde holdt sin hånd over munnen hennes, om han hadde gnidd sine kjønnsorganer mot henne.

Fryktet ikke å bli hørt

Ford sa at hun lenge slet med om hun skulle stå fram fordi hun fryktet at hennes stemme skulle drukne stemmene til alle Kavanaughs støttespillere.

På spørsmål fra Feinstein og senator Patrick Leahy svarte hun at hun er 100 prosent sikker på at Kavanaugh var den som dyttet henne og la seg over henne på senga i soverommet.

Hun sa også at det hun best husker fra episoden, var at Kavanaugh og hans kamerat Mark Judge lo høylytt mens de lå oppå henne. De fortsatte å le etter at hun greide å vri seg løs og låse seg inn på toalettet.

LES OGSÅ: Ny Trump-rådgiver slutter

Troverdig og emosjonell

Noen av spørsmålene tok åpenbart sikte på å så tvil om hennes troverdighet, blant annet om hvorfor hun fløy så ofte hvis hun var redd for å fly, og om hvem som betalte for advokatene hennes.

Men Ford framsto som troverdig, men også svært sårbar og emosjonell mens hun beskrev hendelsen og svarte på spørsmål.

– Desto mer nølende, desto mer skjør hun framstår, desto mer troverdig og sterk framstår hun overfor dem som hører på, sa Fox News' Brit Hume.

Under utspørringen av Ford var det ikke én av de elleve republikanske senatorene som stilte spørsmål. De overlot utspørringen til sin innleide påtaleadvokat, vel vitende om at det ville ta seg dårlig ut overfor amerikanske kvinner om elleve eldre, hvite menn skulle stå for en aggressiv utspørring av et offer for et seksuelt overgrep, ikke minst i disse metoo-tider.

En rekke demokrater derimot stilte spørsmål som tydelig la opp til å styrke hennes troverdighet, samtidig som de roste Ford for motet hun viste ved å stå fram, og kritiserte republikanerne for ikke å ha sørget for en FBI-etterforskning av Fords påstander.

Under utspørringen av Kavanaugh noen timer senere ble han emosjonell og aggressiv og avbrøt flere ganger senatorer som prøvde å stille ham spørsmål.

På forsiden nå