May får støtte i regjeringen - nå venter kamp i Parlamentet

Storbritannias regjering støtter utkastet til brexitavtale, opplyser statsminister Theresa May etter et maratonmøte i Downing Street 10.

Statsminister Theresa May sa etter det fem timer lange møtet at regjeringen stiller seg bak utkastet til brexitavtale 

Saken oppdateres.

May lykkes dermed med det mange tvilte på at hun ville klare - nemlig å vinne frem i sin splittede regjering. Etter at medlemmene hadde diskutert saken i rundt fem timer, kunne May åpne døren og fortelle de frammøtte journalistene at det var oppnådd enighet.

Samtidig bobler og syder det blant brexitforkjemperne i Parlamentet, med åpne trusler om et mistillitsforslag mot May og en mulig lederstrid i den konservative partiet.

Lidenskapelig

– Regjeringen har besluttet å gå videre med avtaleutkastet, sa May utenfor statsministerboligen onsdag kveld. Hun omtalte debatten som lang, detaljert og lidenskapelig, og trakk fram spørsmålet om den irske grensen som spesielt vanskelig.

– Jeg mener bestemt at utkastet til avtale om uttredenen var det beste som kunne forhandles fram, og det var opp til regjeringen å beslutte hvorvidt man skulle gå videre i samtalene, fortsatte statsministeren.

Hun konstaterte at britene står overfor klare valg: Enten avtaleutkastet som nå ligger på bordet, ingen avtale i det hele tatt - eller ingen brexit.

– Dette er et avgjørende skritt som setter oss i stand til å gå videre og sluttføre avtalen i dagene som kommer, sa statsministeren, som slo fast at hun venter vanskelige dager framover.

Avtalen offentlig

May skal orientere Parlamentet torsdag.

Utkastet til brexit-avtale ble ikke offentliggjort før avgjørelsen i den britiske regjeringen var klar. Den 585 sider lange avtalen er nå lagt ut på nett.

EUs brexit-forhandler Michel Barnier kommenterer enigheten om et utkast til skilsmisseavtale klokka 21.

På forsiden nå