USA: Tilbaketrekningen fra Syria er i gang

Den USA-ledede militærkoalisjonen i Syria har nå begynt hente ut militærutstyr fra landet, men ingen soldater trekkes ut ennå, ifølge en forsvarskilde.

Saken oppdateres.

Ingen amerikanske soldater er trukket ut fra Syria så langt, men noe militærutstyr er blitt sendt ut av landet, opplyser en tjenestemann i i det amerikanske forsvaret.

Vedkommende, som snakker på betingelse av anonymitet fordi det dreier seg om detaljer som ennå ikke er offentliggjort, oppgir ikke detaljer eller tall. Men han sier at et ikke oppgitt antall amerikanske soldater er sendt nn i Syria for å hjelpe til med å hente ut utstyret. Dette omfatter styrker som skal ivareta sikkerhet, opplyser vedkommende.

Tidligere fredag sa en amerikansk talsmann at uttrekkingen av soldater har startet. Han sa ingenting om tidsramme eller omfang av tilbaketrekningen, men ifølge den britiskbaserte eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) forlot noen amerikanske styrker dagen før flybasen Rmeilan i provinsen Hasakah nordøst i Syria.

19. desember ble det kjent at Donald Trump ville hente hjem USAs 2.000 soldater fra Syria. Siden har Det hvite hus satt flere betingelser for tilbaketrekning, blant annet at IS nedkjempes og at Tyrkia garanterer for sikkerheten til de kurdiske allierte på bakken i Nord-Syria.

– CJTF-OIR har begynt prosessen med veloverveid tilbaketrekning fra Syria, sier koalisjonens talsmann Sean Ryan til nyhetsbyrået AFP fredag.

CJTF-OIR er forkortelsen for den USA-ledede koalisjonen mot IS som også Norge er en del av.

Beslutningen i desember skal ha kommet svært overraskende på USAs nærmeste allierte og de mange landene i den USA-ledede koalisjonen mot den ytterliggående islamistgruppa IS. Trumps beslutning, som ble kunngjort etter en telefonsamtale med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, vakte også kritikk i presidentens egen leir.

(©NTB)

På forsiden nå