Trump: Gjenåpner midlertidig offentlig sektor, uten løfte om penger til Mexico-mur

President Donald Trump går med på å gjenåpne offentlig sektor i USA i tre uker, for å forhandle videre med Kongressen om milliarder til Mexico-mur.

Saken oppdateres.

Trump kunngjorde dette på plenen utenfor Det hvite hus fredag, få timer etter at det kom meldinger om store problemer i flytrafikken i USA.

Flygeledere som ikke har fått lønn på flere har begynt å sykmelde seg, noe som blant annet førte til at New York-flyplassen LaGuardia ble stengt.

Trump har gang på gang slått fast at han ikke ville gi etter i budsjettstriden med Demokratene, noe han nå likevel gjør.

Den midlertidige avtalen innebærer at rundt 800 000 statsansatte som ikke har fått lønn siden 22. desember, vil få etterbetalt det de har til gode.

Lovpriser Israels mur

Avtalen innebærer derimot ikke at Trump får de nærmere 50 milliarder kronene han krever for å bygge den omstridte muren langs grensa til Mexico.

- Men representanter for begge partier skal nå sette seg ned og forhandle om styrket grensekontroll, sa Trump, som holdt en lang forsvarstale for sin plan om å bygge grensemur.

- Murer virker. Israel bygde en mur, den har vært over 99,9 prosent effektiv. Det vil ikke være noe annerledes hos oss, sa Trump, som fortsatt håper å overtale Demokratene til å være med på å bevilge pengene han krever.

Den internasjonale domstolen i Haag slo i 2004 fast at den delen av Israels mur mot Vestbredden, som er bygd inne på okkupert område, er ulovlig og må rives.

Mister oppslutning

Nedstengningen av offentlig sektor har tært kraftig på Trumps popularitet, viser en meningsmåling utført for ABC News.

53 prosent av de spurte i målingen gir Trump og skylden for nedstengningen, og 60 prosent er misfornøyde med presidentens innsats for å løse budsjettstriden.

37 prosent av de spurte mener nå at Trump gjør en generelt god jobb som president, mot 41 prosent i oktober. Blant kvinner er det bare 27 prosent som mener at Trump er en god president, viser målingen.

På forsiden nå