Hellas godkjenner Makedonias NATO-medlemskap

Den greske nasjonalforsamlingen har gitt grønt lys til NATOs medlemskapsprotokoll for Makedonia.

Saken oppdateres.

Ratifiseringen markerer slutten på nesten 30 år med navnestrid mellom de to nabolandene. Motstanden blant Hellas' folkevalgte er imidlertid fortsatt stor, og 140 stemte imot fredag kveld. 153 stemte for.

Vedtaket innebærer at den historiske avtalen om å avslutte navnestriden sluttføres. Der gikk Makedonia med på å skifte navn til Nord-Makedonia, noe Hellas krevde fordi en region nord i landet også heter Makedonia.

– Jeg vil si velkommen til Nord-Makedonia, et land som er vennlig innstilt til Hellas, et land som må være en alliert i innsatsen med å bevare sikkerhet, stabilitet og fred i regionen, sier statsminister Alexis Tsipras.

De NATO-allierte undertegnet onsdag innmeldingsavtalen med Makedonia. Signeringen av tiltredelsesprotokollen betyr at Makedonia umiddelbart vil få et sete ved bordet i alliansen som observatør. Men innmeldingen er ikke endelig ennå. Den må nå godkjennes av samtlige medlemsland før Makedonia offisielt tas opp som NATOs 30. medlemsland.

(©NTB)

På forsiden nå