Thailands prinsesse diskvalifisert som statsministerkandidat

Prinsesse Ubolratana er formelt diskvalifisert som statsministerkandidat i valget i Thailand. Landets konge sa fredag at hennes kandidatur var grunnlovsstridig.

Saken oppdateres.

Thai Raksa Chart-partiet nominerte fredag prinsesse Ubolratana til statsministerkandidat, men beslutningen falt ikke i god jord hos kong Maha Vajiralongkorn.

Lørdag besluttet derfor Thai Raksa Chart-partiet å stoppe valgkampen inntil videre og sverget lojalitet til kongen. Mandag er prinsessen blitt formelt diskvalifisert.

Thailands konge sa fredag at det var upassende og grunnlovsstridig at prinsessen ville bli statsminister. Ubolratana er hans storesøster, den eldste datteren til avdøde kong Bhumibol.

– Å bringe et høytstående medlem av kongefamilien inn i det politiske systemet er i strid med kongelige tradisjoner og nasjonens kultur. Det er upassende, het det i en sjelden uttalelse fra kongen.

Valget 24. mars blir det første i landet siden militærkuppet i 2014 som brakte en militærjunta til makten. Juntaen hadde som mål å endre det politiske systemet og viske bort innflytelsen til populistiske Thaksin Shinawatra og hans parti som hadde vunnet hvert eneste valg siden 2001.

Ubolratana stilte til valg for et parti som er alliert med Thaksin og ville dermed ha stilt til valg mot juntaleder og nåværende statsminister Prayut Chan-o-cha, som er favorittkandidaten til det kongevennlige militæret.

(©NTB)

På forsiden nå