Trump tilbake på krigsstien under velgermøte i El Paso

President Donald Trump tordnet mot demokratenes grensepolitikk under et velgermøte i El Paso i delstaten Texas.

En offensiv president Trump talte til republikanere i El Paso mandag.   Foto: Eric Gay / AP / NTB scanpix

Saken oppdateres.

Den forsonende tonen fra talen om rikets tilstand forrige uke var bare et fjernt minne da Trump mandag kveld talte under velgermøtet i El Paso.

– Demokratene har blitt partiet for sosialisme, åpne grenser, sene aborter og kriminalitet, sa Trump.

Presidenten avviste påstandene om en hemmelig avtale med Russland i forbindelse med 2016-valget som en «bløff», og hevdet at den virkelig hemmelige avtalen er mellom demokratene og «de falske nyhetene».

– Nedstengningen viste hva det er som foregår ved grensen, noe de falske nyhetene ikke ville vise dere, sa presidenten.

Murstriden

På vei til velgermøtet fikk presidenten beskjed om den tentative enigheten i Kongressen om en budsjettavtale for grensesikkerhet. Ifølge kilder som er kjent med avtalen, er summen satt av for grensemuren til Mexico kraftig redusert.

– Tror du kriminelle migranter viser seg ved grensekontrollpunkter? De kommer seg inn der det ikke er mur eller barriere. Vi trenger muren, og den må bygges, sa Trump uten å kommentere detaljene i avtalen ytterligere. Kongressen er avhengig av at Trump signerer avtalen innen midnatt fredag for å unngå en ny nedstengning av det amerikanske statsapparatet.

Demokraten Beto O'Rourke, som i fjor trakk det korteste strået i et overraskende jevnt mellomvalg i den republikanske høyborgen Texas, holdt samtidig et duellerende velgermøte i El Paso. Foran lokale beboere og menneskerettighetsaktivister, anklaget han Trump for å spre frykt.

Krimraten i El Paso

I sin tale om rikets tilstand forrige uke, framholdt Trump at El Paso var en av USAs mest voldsutsatte byer før byens grensemur ble bygget, men det stemmer ikke. Drapsraten i El Paso var under halvparten av det amerikanske snittet selv før muren ble til, viser nyhetsbyrået APs faktasjekk.

Byens voldsrate har blitt halvert de siste 20 årene, i tråd med en nasjonal nedgang i kriminalitet i USA, men perioden inneholdt også år med oppgang, til tross for nye grensegjerder og murer. Under mandagens velgermøte avviste Trump tallene.

– De sier at grensemuren ikke har utgjort en forskjell, men folkene jeg har snakket med i El Paso sier noe annet. De falske nyhetene er ikke interessert i å komme til bunns i dette problemet. At de avviser murens effekt, er falske nyheter, sa Trump til de frammøtte i El Paso.

En offensiv president Trump talte til republikanere i El Paso mandag.  
    
      (Foto: Eric Gay / AP / NTB scanpix)

En offensiv president Trump talte til republikanere i El Paso mandag.   Foto: Eric Gay / AP / NTB scanpix

En offensiv president Trump talte til republikanere i El Paso mandag.  
    
      (Foto: Eric Gay / AP / NTB scanpix)

En offensiv president Trump talte til republikanere i El Paso mandag.   Foto: Eric Gay / AP / NTB scanpix

Bilde av Trump-supportere fra da president Trump talte til republikanere i El Paso mandag.  
    
      (Foto: Eric Gay / AP / NTB scanpix)

Bilde av Trump-supportere fra da president Trump talte til republikanere i El Paso mandag.   Foto: Eric Gay / AP / NTB scanpix

På forsiden nå