Titusenvis av elever demonstrerer for klimaet

Titusenvis av unge skoleelever over hele Europa droppet undervisningen fredag for å delta i den verdensomspennende klimademonstrasjonen Youth Strike 4 Climate.

Saken oppdateres.

– Jeg tror nok mennesker har forstått hvor absurd situasjonen er. Vi står overfor den største krisen i menneskets historie og i praksis blir ingenting gjort for å forhindre den. Jeg mener det vi ser, er en god begynnelse på positiv forandring og er håpefull, sier den 16 år gamle svenske klimaaktivisten Greta Thunberg.

Hun har siden i fjor gjennomført skolestreik hver eneste fredag i protest mot manglende tiltak for å kutte utslippene av klimagasser. Hennes engasjement har fått internasjonal oppmerksomhet og inspirert til klimademonstrasjonen Youth Strike 4 Climate, som har spredt seg til store deler av verden.

Fredag droppet nærmere 70.000 unge skoleelever over hele Europa undervisningen for å delta i «skolestreik for klimaet», i protest mot internasjonale lederes fravær i klimadebatten.

Krever forandring

I Storbritannia krever elevene blant annet at regjeringen skal erklære klimakrise, fremheve problemet som en utdanningsprioritet og senke aldersgrensen ved valg til 16 år for å inkludere ungdommen i politiske beslutninger om deres framtid.

– Vi demonstrerer mot regjeringens manglende handlekraft i møte med klimakrisen. Dette er vår siste sjanse til å kjempe for vår framtid, sier organisasjonen UK Student Climate Network (UKSCN) i en uttalelse.

Storbritannias utdanningsminister Damian Hinds sier han er glad for at unge mennesker engasjerer seg i viktige samfunnsproblemer, men mener det er lite gunstig at elevene går glipp av undervisningen.

– Å gå glipp av skoletimer vil ikke løse klimaproblemet. Det skaper bare ekstraarbeid for lærerne, sier han.

Støtter skoleelevene

Frankrikes miljøvernminister François de Rugy er imidlertid langt mer positiv og støtter opp om den store demonstrasjonen. I Frankrike deltok skoleelever i over 40 franske byer.

– Jeg vil heller ha demonstranter på utsiden av departementet, som sier at vi ikke gjør nok for miljøet, og at vi må reagere raskere og i større grad, enn å ha folk på utsiden som sier «stopp, stopp, dette går for fort og for langt», sier han.

– Ingen vil studere eller jobbe for en fremtid som ikke eksisterer. Alle kan gjøre litt, men dersom vår fremtid ødelegges av tiltaksløse vokse, vil innsatsen vår være mislykket, sier Youth for Climate France.

Norge henger seg på

Fredag 22. mars arrangeres også «skolestreik for klima» i Norge, av miljøorganisasjonen Natur og ungdom. I arrangementet på Facebook oppfordrer organisasjonen elever til å stille seg opp foran rådhuset landet over og demonstrere mot politikernes tiltaksløshet i klimapolitikken.

– Vi har 11 år på å kutte utslippene, men regjeringa deler ut nye oljefelter, bygger nye flyplasser og skryter av bitte små tiltak. De voksne ødelegger fremtida vår – nå er tida for protest!, står det i arrangementsomtalen.(©NTB)

På forsiden nå