Britenes brexit-krigskasse blir større

Storbritannia har til sammen 280 milliarder kroner til rådighet for å motvirke potensielle skadevirkninger av skilsmissen med EU, ifølge budsjettilsynet.

Saken oppdateres.

Selv om ingen avtale om britenes framtidige forhold til EU er på plass, rykker brexit-fristen 29. mars stadig nærmere. Statsminister Theresa Mays regjering trapper nå opp sine økonomiske beredskapsplaner.

Disse planene vil bli hjulpet av ekstra penger dersom regjeringen greier å holde budsjettunderskuddet under 2 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) i 2020-2021, opplyser det britiske budsjettilsynet OBR etter en analyse av finansminister Phillip Hammonds seneste økonomiske rapport til Parlamentet.

– De forespeilede endringene og politiske beslutningene gir Hammond 26,6 milliarder pund (280 milliarder kroner) i slingringsmonn på sitt finansielle mandat, skriver OBR.

– Dette er opp fra 15,4 milliarder pund (166 milliarder kroner) i oktober, ettersom de finansielle kostnadene av den midlertidige kortsiktige sykliske svakheten i økonomien har blitt motvirket av inntjening fra høyere inntektsskatt og lavere renteutgifter, skriver de videre.

Slingringsmonnet tilsvarer forskjellen mellom OBRs underskuddsprognose og regjeringens egne finansielle målsettinger. Pengene kan hjelpe britene med å avdempe en potensiell konjunkturnedgang som følge av usikkerhet rundt hvordan brexit blir løst.

(©NTB)

På forsiden nå