Gjerningsmann filmet angrepet direkte. Hevder han var inspirert av Behring Breivik

En av gjerningsmennene filmet moskéangrepet direkte. I et manifest hevder han å være inspirert av Anders Behring Breivik.

Politiet sier situasjonen i Christchurch er av ekstrem risiko. Beboere blir bedt om å holde seg unna gatene.   Foto: Mark Baker / AP / NTB scanpix

Saken oppdateres.

To menn og en kvinne er pågrepet etter at to moskeer ble angrepet i Christchurch på New Zealand. En av dem er idenfisert som en australsk mann, som karakteriseres som en «ekstremistisk, høyrevridd, voldelig terrorist», av Australias statsminister Scott Morrison.

New Zealands statsminister Jacinda Ardern sier på en pressekonferanse fredag morgen at 49 personer er drept, skriver Aftenposten.

– Dette kan bare beskrives som et terrorangrep, sa hun.

– Dette er personer med ekstremistiske syn, som ikke hører hjemme i New Zealand eller noe annet sted i verden, la hun til.

Videre forklarte Ardern at de fire arresterte ikke hadde vært registrert av etteretningstjenesten i forkant av angrepet. Hun informerer også om at angrepet ser ut til å ha vært godt planlagt.

Her blir en av de mistenke pågrepet.  Foto: TWITTER / @ROBERT22041432/NTB SCANPIX

Skal ha publisert et langt manifest

Gjerningsmannen skal ha publisert et langt manifest på Facebook før skytingen. Innholdet er innvandring- og islamkritisk. Aftenposten har tilgang på en fullstendig versjon av manifestet. Innholet samsvarer med andre beretninger fra manifestet.

Ekstremismeforsker på Institute for Strategic Dialogue i London, Amarnath Amarasingam, var tidlig ute med å referere fra det på Twitter.

I dokumentet hevder gjerningsmannen å være inspirert av flere kjente, høyreekstreme terrorister. Han hevder også å ha vært i kontakt med Anders Behring Breivik.

LES OGSÅ: Politiet advarer mot video fra moské-skyting


Skal ha sendt live-video av angrepet

Videre har det sirkulert en video av skytingen på Facebook, som nå er tatt ned. Ifølge Facebook selv var videoen en livestream, med svært eksplisitt innhold fra skytingen.

Videoen, som var på ca. 17 minutter, er oppsummert av flere medier. Den viser angrepet fra et kamera montert på gjerningsmannens hjelm. Han filmer seg selv i bilen på vei til moskéen, før han fester kamera på hjelmen. Så går han fra bilen sin bærende på et våpen, inn i en moské og begynner å skyte.

Politiet har bedt befolkningen om ikke å dele videoen.


 
På forsiden nå