Vil endre New Zealands våpenlover etter terrorangrepet

New Zealands statsminister Jacinda Ardern sier regjeringen vil endre våpenlovene i landet som følge av terrorangrepet mot moskeene i Christchurch.

Saken oppdateres.

Den antatte gjerningsmannen hadde gyldig våpenlisens som han fikk i 2017.

– At han med denne våpenlisensen på lovlig vis skaffet seg alle våpnene han brukte, er en indikasjon på at våpenlovene våre må endres, sa Ardern på en pressekonferanse lørdag.

Gjerningsmannen brukte til sammen fem skytevåpen, deriblant to hagler og to halvautomatiske våpen, ifølge Ardern.

49 mennesker ble drept mens et 40-tall ble såret. Tilstanden er kritisk for to av de sårede mens tilstanden for 20 andre beskrives som alvorlig. Ifølge Jardern er alle de drepte nå identifisert.

Australier

Myndighetene på New Zealand har ennå ikke bekreftet navnet til den hovedmistenkte utover at han er fra Australia. Men han omtales i de fleste medier som 28 år gamle Brenton Tarrant.

Han vil bli framstilt for varetektsfengsling senere på lørdagen.

Jardern opplyste på pressekonferansen at 28-åringen er den eneste som er siktet i saken, men at politiet jobber med å finne ut om de to andre som er pågrepet, har direkte tilknytning til angrepet eller ikke.

– Under radaren

Statsministeren opplyste også at politiet følger det høyreekstreme miljøet nøye, men at den siktede ikke var på radaren verken på New Zealand eller i Australia.

– Han har reist over hele verden, og han har sporadisk reist til New Zealand, men har ikke vært fast boende her, opplyste Ardern.

Politiet gjennomsøkte lørdag en bolig der man mener at mannen har oppholdt seg.

Hevet sikkerhetsnivå

Sikkerhetsnivået på New Zealand er hevet, og det er stort politioppbud både i Christchurch og andre steder. Moskeer over hele landet har fått ekstra politibeskyttelse.

– Sikkerheten til det newzealandske folk er vår høyeste prioritet og politiet er i høyeste beredskap, sa Ardern på pressekonferansen. Hun oppfordret også innbyggerne i Christchurch til å holde seg innendørs.

(©NTB)

På forsiden nå