Brannen i Notre-Dame er helt slukket

Brannen i Notre-Dame-katedralen i Paris er fullstendig slukket, opplyser brannvesenet i den franske hovedstaden.

Det pågikk restaurasjonsarbeid i Notre-Dame-katedralen da mandagens brann brøt ut. Fransk politi undersøker nå om brannen har sammenheng med dette arbeidet.  Foto: AP/NTB Scanpix

Saken oppdateres.

Talsperson Gabriel Plus sier ved 10-tiden tirsdag formiddag at nødetatene nå arbeider med å «undersøke bevegelsene i strukturen og etterslukking».

– Nå som brannen er over er det ekspertenes tur til å planlegge hvordan de skal konsolidere byggverket, legger han til.

LES OGSÅ: Her er Aurora (13) utenfor katedralen rett før brannen startet

Reddet strukturen

Brannvesenet i Paris erklærer selve bygningsstrukturen i Notre-Dame-katedralen for reddet etter storbrannen som ødela spiret i det fransk-katolske monumentet.

Klokken 18.50 mandag kveld var både parisere og verden i sjokk. Den ikoniske Notre-Dame-katedralen sto plutselig i brann, og dens mange kulturskatter og historiske arkitektur sto i fare for å bli slukt av flammene.

De spredte seg raskt gjennom trekonstruksjonen på innsiden av det franske byggverket, og om lag to timer senere begynte øvre del av det 93 meter høye spiret på katedralen å krenge. Kort tid senere kollapset det mens flammer skjøt i været.

Først tidlig tirsdag morgen kunne brannvesenet i Paris slå fast at brannen, som raste i over åtte timer, var under kontroll og delvis slukket. Over 400 av dem ble satt i sving for å kjempe mot flammene med høytrykksslanger, mens tårevåte turister og franskmenn sto og så på fra bak politisperringene.

I en sidegate knelte et titalls troende mens de sang Ave Maria og leste fra de kristne evangeliene.

LES OGSÅ: Luksusmilliardær gir 100 millioner euro til Notre-Dame

Kollapset

Årsaken til brannen er foreløpig ikke kjent. Den spredte seg fra loftet og raskt videre på tvers av en stor del av taket på katedralen. Flammene slukte takets ikoniske treramme, som er mer enn 100 meter lang og kalles «skogen».

Ifølge påtalemyndigheten etterforskes hendelsen som en ulykke. Foreløpig fokuserer politiet på hvorvidt brannen har sammenheng med det pågående rehabiliteringsarbeidet på katedralens tak. Flere bygningsarbeidere ble tatt inn til avhør mandag kveld.

Brannsjef Jean-Claude Gallet opplyser at to tredeler av Notre-Dames tak ble rammet av brannen og har kollapset sammen med spiret. Han legger til at brannvesenet fokuserte på å redde bakre del av katedralen, der dens mest verdifulle gjenstander er plassert.

Den hellige tornekronen, angivelig den Jesus bar langfredag, og et hellig klesplagg båret av kong Ludvig IX på 1200-tallet, er blant de uerstattelige relikviene som er reddet.

LES OGSÅ: Vil støtte eventuell gjenoppbygging

– Skal gjenoppbygges

– Vi er preget av en voldsom sorg, sier Paris-borgermester Anne Hidalgo.

Hun har blitt vist dronebilder fra innsiden av katedralen, som hun beskriver som «grusomme».

– Det er ikke noe tak lenger. Ingenting av det er igjen, sier hun.

Frankrikes president Emmanuel Macron roser brannvesenets «ekstreme mot» og kommer med følgende løfte:

– Vi skal gjenoppbygge Notre-Dame.

LES OGSÅ: Kunstverk i Notre-Dame skal være reddet

Katedralen var «vår historie, vår litteratur, vår fantasi – stedet der vi opplevde våre største øyeblikk, våre epidemier, kriger og frigjøringer» sier Macron, som legger til at han vil opprette en innsamlingsaksjon for å sikre midler til å restaurere den 850 år gamle bygningen.

De franske rikingene Bernaurd Arnault og François-Henri Pinault har allerede lovet henholdsvis 200 millioner og 100 millioner euro til gjenoppbyggingen.

Vil ta flere tiår

Sjefarkitekten for Kölnerdomen i Tyskland mener at det vil ta flere tiår å bygge opp igjen Notre-Dame-katedralen i Paris.

– Av tv-bildene ser det ut til at det ikke vil ta år, men tiår før alt er bygget opp igjen slik det var, sier Peter Füssenich til nyhetsbyrået DPA.

Han mener at å gi noe nærmere anslag på hva gjenoppbygningen vil koste og hvor lang tid det vil ta, er som å se i en krystallkule.

Füssenich mener imidlertid at de neste dagene vil bli avgjørende siden steinkonstruksjonen under det nedbrente taket nå er gjennomvåt av vannet brannmannskapene brukte under slokkingen.

– Dette har ført til en mangedobling av vekten til de bueformede takene. De neste dagene vil vi se om de tåler vekten, sier sjefarkitekten.

Ubeskrivelig verdi

Notre-Dame-katedralen er blant verdens mest kjente turistattraksjoner, og hadde over 12 millioner besøkende i 2017. Den har vært på UNESCOs verdensarvliste siden 1991, og ligger i hjertet av den franske hovedstaden. Over 10.000 turister og troende besøker den hver eneste dag.

Det var i Notre-Dame de kristne korsfarerne ba sine bønner før de gikk til krig i Det hellige land, franske revolusjonære vansiret avbildninger av franske konger og Napoleon Bonaparte utropte seg selv til keiser i 1804.

LES OGSÅ: Frankrike-ekspert: – Kolossalt tap av kulturarv

Historikeren Claude Gauvard, som har skrevet bok om katedralen, spår at det kan bli trøbbel med å gjenoppbygge deler av den.

– At spiret har falt er ikke mer alvorlig enn at det kan gjenoppbygges i tråd med tegningene fra arkitekten Eugène Viollet-le-Duc. Men «skogen», denne fantastiske takrammen i tre, min store frykt er at denne ble tapt i flammene, sier han.

– Problemet med Notre-Dame er at den faller under fleres ansvar: Erkebiskopen, Paris, historiske monumenter, et cetera. Det vanskeliggjør vedlikeholdet av bygningen, sier Gauvard.

Etterforskes som en ulykke

Påtalemyndigheten i Paris understreker at etterforskerne behandler brannen i Notre-Dame som en ulykke, og at de ikke tror den ble påsatt.

– Det er ingenting som tyder på at noen gjorde dette med vilje, sier påtaleansvarlig Remy Heitz på en pressekonferanse utenfor den gotiske katedralen tirsdag ettermiddag.

Han legger til at arbeiderne som drev med oppussing av katedralen da brannen startet i tur og orden blir avhørt av fransk politi.

50 etterforskere er satt i sving i arbeidet med å komme til bunns i hva som var årsaken til brannen i Notre-Dame.

Det river i hjertet

– Vi er en del av den europeiske kulturarven. Notre-Dame er det nest viktigste religiøse bygget etter Peterskirken. Notre-Dame har også brakt oss stor litteratur. Den franske forfatteren Victor Hugo reddet bygget med sin roman om Notre-Dame, som holdt på å rase sammen etter å ha vært avvigslet etter den franske revolusjonen. Dessuten har kirken vært til inspirasjon for kunstnere og arkitekter, blant andre for vår Gustav Vigeland som feirer 150 år i år, sier kulturminister Trine Skei Grande.

Hun ser for seg et stort folkelig engasjement for kirken og gjenoppbyggingen, også fra Norge. Norge har dessuten en aktiv rolle i UNESCO som allerede har sagt de vil støtte Frankrike i arbeidet med å få gjenoppbygget Notre-Dame.

– En viktig del av felles Europeisk kulturarv og vår verdensarv står i flammer i Paris – det river i hjertet til oss alle, var kulturministerens umiddelbare reaksjon da nyheten om brannen ble kjent mandag kveld.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

Flammer kommer ned fra taket i Notre-Dame.  
    
      (Foto: Philippe Wojazer)

Flammer kommer ned fra taket i Notre-Dame.   Foto: Philippe Wojazer

Røyk steg opp fra alteret i Notre-Dame sent mandag kveld.  
    
      (Foto: PHILIPPE WOJAZER)

Røyk steg opp fra alteret i Notre-Dame sent mandag kveld.   Foto: PHILIPPE WOJAZER

Et stort hull dannet seg i taket på katedralen.  
    
      (Foto: Philippe Wojazer)

Et stort hull dannet seg i taket på katedralen.   Foto: Philippe Wojazer

Store deler av katedralen er ødelagt etter brannen.  
    
      (Foto: GONZALO FUENTES)

Store deler av katedralen er ødelagt etter brannen.   Foto: GONZALO FUENTES

Selve strukturen som holder Notre-Dame-katedralen oppe er reddet etter storbrannen mandag kveld. Spiret og store deler av taket gikk tapt. 
    
      (Foto: AP/NTB Scanpix)

Selve strukturen som holder Notre-Dame-katedralen oppe er reddet etter storbrannen mandag kveld. Spiret og store deler av taket gikk tapt.  Foto: AP/NTB Scanpix

Spiret på Notre-Dame-katedralen kollapset i mandagens brann. 
    
      (Foto: AP/NTB Scanpix)

Spiret på Notre-Dame-katedralen kollapset i mandagens brann.  Foto: AP/NTB Scanpix

De viktigste relikviene inne i Notre-Dame-katedralen sies å være reddet etter mandagens brann. 
    
      (Foto: AP / NTB scanpix)

De viktigste relikviene inne i Notre-Dame-katedralen sies å være reddet etter mandagens brann.  Foto: AP / NTB scanpix

Frankrikes president Emmanuel Macron avbrøt en planlagt tale til nasjonen for å stå sammen med sine landsmenn under brannen i Notre-Dame-katedralen mandag. 
    
      (Foto: AP/NTB Scanpix)

Frankrikes president Emmanuel Macron avbrøt en planlagt tale til nasjonen for å stå sammen med sine landsmenn under brannen i Notre-Dame-katedralen mandag.  Foto: AP/NTB Scanpix

På forsiden nå