Etterretningsekspert: Kan ta tid å få Frode Berg hjem

Spiondømte Frode Berg kan komme til å måtte tilbringe opp mot ett år bak murene i Russland før han eventuelt blir benådet, tror tidligere etterretningstopp.

Saken oppdateres.

Tirsdag ble Berg (63) dømt til 14 års fengsel i byretten i Moskva for spionasje. Dommen er i tråd med aktor Milana Digajevas påstand. Straffen skal sones i et såkalt høysikkerhetsfengsel, fastslår dommerne.

Iført svart dress og hvit skjorte og med hendene i håndjern mottok den pensjonerte grenseinspektøren den strenge dommen. Men han tok den med fatning og var ikke overrasket, ifølge hans forsvarere Brynjulf Risnes og Ilja Novikov.

– Frode Berg er en mester i å holde håpet oppe, sier Risnes. Berg har allerede tilbrakt 496 dager i varetekt.

Anker ikke

Berg har besluttet ikke å anke dommen, noe som ville kunne forsinke en eventuell benådning. Novikov antyder at det kan skje allerede i mai. Men det er avhengig av en politisk løsning mellom norske og russiske myndigheter, understreker de to forsvarerne.

– Jeg forventer at norske myndigheter gjør alt de kan. Men jeg tror ikke det er viljen det står på, men evnen. En benådning fra presidenten vil kreve en politisk løsning, sier Risnes.

Utenriksdepartementet sier til NTB at de jobber langs flere spor for å få Frode Berg hjem.

– Vi jobber på ulike måter for å ivareta hans interesser på best mulig måte. Norske myndigheter ønsker at Frode Berg skal komme tilbake til Norge, sier fungerende kommunikasjonssjef Ane Haavardsdatter Lunde i UD til NTB.

Forsvarerne vil sende en søknad om benådning så snart dommen er rettskraftig. Ifølge Novikov er en avvisning av søknaden det verste som kan skje.

Tror benådningssøknad blir avslått

– Da kan Berg bli overført til en fangeleir i Sibir. Det er vanskelig å overleve selve transporten, sier han.

Men akkurat dét er det en risiko for i første omgang, mener etterretningsekspert Ole Kaldager. Han ledet i ti år den norske etterretningsgruppen E14.

– Russland har hatt såpass mye prestisje i denne saken, med rettssaken blant annet, så de kommer ikke bare til å sende han hjem nå, sier Kaldager til NTB.

– Men det vil ikke si at man ikke kan benåde ham senere, legger han til. Kaldager anslår at det kan ta opptil ett år før det vil skje.

Han tror russiske myndigheter har behov for å markere at de ikke aksepterer spionasje, men at det kan tenkes at de vil bruke Bergs helsetilstand som grunn til å sende ham til Norge. Berg har blant annet problemer med hjertet.

Kanossagang

Men norske myndigheter må tilby Russland noe for å få Berg utlevert, mener Kaldager.

– Det skal gås en del kanossagang fra norsk side. Norske myndigheter skal nok få legge seg langflate opptil flere ganger, sier han.

Bergs støttespillere ber på sin side norske myndigheter gjøre det som trengs for å få Berg hjem.

– Det var en streng dom. Men vi var avhengige av en dom for å komme videre i saken, sier Øystein Hansen i støttegruppa.

– Det er tragisk at det er Frode som står i et bur i Moskva og får en dom på 14 år, når det er norsk etterretning som er ansvarlig, sier journalist og forfatter Trine Hamran, som er en god venn av Berg, til NTB.

– En så streng dom gjør jo også at man blir mer spent på hva Russland egentlig ser for seg som en løsning, legger hun til.

Hun hevder at det var E-tjenesten som presset Berg til å ta det skjebnesvangre oppdraget i Russland i desember 2017.(©NTB)

På forsiden nå