Politiet forbyr ny demonstrasjon fra dansk høyrenasjonalist

Høyrenasjonalisten Rasmus Paludan ikke får lov til å holde en ny demonstrasjon på Blågårds Plads i København. På samme sted er det funnet en antatt håndgranat.

Saken oppdateres.

– Vi vurderer at en demonstrasjon vil utgjøre en fare for den offentlige fred, skriver politiet i København i en uttalelse tirsdag formiddag.

– Konkret tror vi at det vil medføre en reell risiko for ytterligere kriminalitet i form av ildspåsettelser, hærverk og vold mot politiet, skriver de videre, og slår fast at demonstrasjonsforbudet vil gjelde fram til onsdag klokken 12.

Da Paludan holdt demonstrasjon i helgen, brøt det ut store uroligheter og 23 mennesker ble pågrepet. Politiet ble angrepet med brostein, sykler og andre gjenstander, og måtte bruke tåregass for å roe gemyttene.

Uroen brøt ut etter at en person stormet fram mot Paludan, som stiftet mikropartiet Stram Kurs i 2017. Partiet tar blant annet til orde for å forby islam i Danmark, utvise flyktninger og annullere dansk statsborgerskap for ikke-vestlige innvandrere.

Parallelt med uttalelsen om demonstrasjonsforbudet på Blågårds Plads i Nørrebro i København tirsdag opplyser politiet at det er funnet en mistenkelig gjenstand.

– Vi har funnet noe som minner om en håndgranat, sier kommunikasjonsrådgiver Anna Gottschalck i Københavns Politi.

Hun oppfordrer innbyggere til å holde seg unna området mens politiet arbeider.

(©NTB)

På forsiden nå