Kvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland

Den 29 år gamle kvinnen som ble skutt under opptøyer i Derry i Nord-Irland sent torsdag kveld, var journalist. Hun døde av skadene på sykehus.

Petrol bombs are thrown at police in Creggan, Londonderry, in Northern Ireland, Thursday, April 18, 2019. (Niall Carson/PA via AP)  Foto: Niall Carson

Saken oppdateres.

Sent torsdag kveld brøt det ut opptøyer der flere skudd ble avfyrt i Derry i Nord-Irland. Politiet ser på saken som en terrorhendelse.

– Vi mener Nye IRA står bak dette. Det er hovedsporet i etterforskningen vår, sier politiinspektør Mark Hamilton på en pressekonferanse om hendelsen.

Nye IRA er en utbrytergruppe fra Den irske republikanske hær (IRA), som formelt ble oppløst etter fredsavtalen i 2008.

Hamilton sa en person avfyrte en rekke skudd mot politiet rundt klokken 23 (midnatt norsk tid) og at journalisten da ble skadd.

– Hun ble tatt med til sykehus, men døde dessverre der. Vi har startet drapsetterforskning, sier Hamilton.

Rundt midnatt ble politibiler angrepet med brannbomber i Creggan-området i den nordirske byen. Flere skudd skal ha blitt avfyrt i det som beskrives som opptøyer, ifølgeBBC. Bilder viser maskerte menn som kaster gjenstander på politiet.

Skjøt mot politi og folk

Han mener opptøyene var organisert med mål om å skape vold og angripe politiet.

– Å ta med våpen er en kalkulert og grusom handling, sier Hamilton.

Journalist Leona O'Neill var på stedet og beskriver hvordan en person med våpen begynte å skyte mot politibiler, ifølge BBC.

Hun legger til at familier med barn kom ut i gatene for å se hva som foregikk og sier en person med våpen da begynte å skyte vilkårlig rundt seg i gata.

Ukjent motiv

Det er foreløpig ikke kjent hvem som står bak hendelsen eller hva motivet er, men angrepet skjer kun få dager før irske republikanere er ventet å holde en ulovlig demonstrasjon mandag. Det er imidlertid ikke bekreftet fra offisielt hold at irske republikanere står bak angrepet.

Det er også kommet meldinger om at opptøyene ble utløst som følge av politirazziaer mot flere private hjem i Mulroy Park og Galliagh-området.

Fordømmer angrepet

Derrys viseborgermester Gary Middleton i det nordirske unionistpartiet DUP fordømmer hendelsen.

– Motbydelige voldshendelser i Creggan i natt. Terroristene som er ansvarlige, må fjernes fra våre gater, skriver han på Twitter.

Også i fjor var det lignende opptøyer i Derry, da rundt 70 brannbomber ble kastet mot politiet.

Derry har historisk vært et midtpunkt for den blodige konflikten i Nord-Irland som startet i 1969, også kjent som The Troubles. Konflikten utspilte seg mellom katolske republikanere som ønsker at Nord-Irland skulle bli del av et forent Irland, og protestantiske «lojalister» som ville beholde tilhørigheten til Storbritannia.

(©NTB)

En bil brant opp da brannbombene ble kastet.  
        
            (Foto: Niall Carson)

En bil brant opp da brannbombene ble kastet.   Foto: Niall Carson

På forsiden nå